Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
-
10 dkg dió
-
20 dkg puha vaj/margarin + a
formához
-
20 dkg cukor
-
4 tojás
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 csomag sütőpor
-
fél teáskanál só
-
18 dkg liszt + a formához
A krémhez:
-
20 dkg fehér csokoládé
-
50 dkg mascarpone
A diógrillázshoz:
-
4 evőkanál cukor
-
fél evőkanál víz
-
5 dkg dió
A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót
finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd
egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált
diót, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral,
sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Három részre osztjuk,
és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20
perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson
hagyjuk teljesen kihűlni őket.
A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett
felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét
használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg
helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a
porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre
keverjük. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra 2-3 evőkanál krémet töltünk,
rátesszük a középső lapot a lapos oldalával felfelé. Ezt is megkenjük 2-3
evőkanál krémmel, ráborítjuk a felső lapot, szintén a lapos oldalával felfelé,
végül az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.
A diógrillázshoz a cukrot a vízzel kis lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, és borostyánszínű karamellt kapunk (kb. 7-10 perc). Nem kevergetjük, esetleg a lábost mozgatjuk, ha szükséges. A diót a karamellhez keverjük úgy, hogy a karamell mindenhol bevonja a diószemeket. Sütőpapírra borítjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor megkeményedett, levesszük a papírról, és éles késsel durvára aprítjuk. Megszórjuk vele a torta tetejét. A megdermedt fehér csokoládéról éles késsel forgácsokat húzunk. Ezeket óvatosan a torta tetejére rendezzük.
A diógrillázshoz a cukrot a vízzel kis lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, és borostyánszínű karamellt kapunk (kb. 7-10 perc). Nem kevergetjük, esetleg a lábost mozgatjuk, ha szükséges. A diót a karamellhez keverjük úgy, hogy a karamell mindenhol bevonja a diószemeket. Sütőpapírra borítjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor megkeményedett, levesszük a papírról, és éles késsel durvára aprítjuk. Megszórjuk vele a torta tetejét. A megdermedt fehér csokoládéról éles késsel forgácsokat húzunk. Ezeket óvatosan a torta tetejére rendezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése