Hozzávalók:
-
2 kg narancs (lehetőleg vékonyabb
héjú)
-
2 db citrom
-
50 dkg kristálycukor
A narancsokat és a citromokat almaecetes vízbe tesszük
és 1 órán át áztatjuk benne, ez leszedi a szennyeződéseket róla, majd meghámozzuk
őket úgy, hogy a fehérje ne jöjjön le. Csak a külső héjuk mert ha belekerül a
fehér rész, akkor keserű lesz, úgyhogy erre nagyon kell figyelni. A narancsokat
és a citromokat "kifilézzük", azaz a hártyák közül kiszedjük a húst,
amit feldarabolunk. A citrom- és narancshéjat gyufaszál vastagságúra
felszeleteljük és 3 dl cukros vízben felforraljuk, majd 15 percig lassú tűzön
főzzük. Szűrővel kiszedjük és lecsepegtetjük. A lekvárhoz a narancsot, a
citromot és a cukrot egy lábasban összekeverjük a megfőzött héjjal. Közepes
lángon megfőzzük. Nekem elég sokáig főtt 1-2 órán át, de ez mindenkinél más lehet. Akkor
jó, ha besűrűsödik. Befőttesüvegbe tesszük, és légmentesen lezárjuk, majd
fejtetőre állítjuk és hagyjuk kihűlni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése