A sárga túró egy erősen valláshoz kapcsolódó,
húsvéti étel. Főként a görög katolikus vidékeken ismert, többek között a
Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken annyira
elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik
a mai napig), a húsvéti vallási szokások jegyében.
Hozzávalók:
-
5
tojás
-
fél
liter tej
-
5
ek kristálycukor
A tejet
felforraljuk. A tojásokat egy villával felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Ha
felforrt a tej, hozzáöntjük a cukros tojást és folyamatosan kevergetjük, nehogy
leégjen, először olyan lesz, mintha pudingot készítenénk, aztán amikor már kezd
túrószerű lenni akkor lekapcsoljuk a gázt és előveszünk egy mély lábost vagy
tálat. Belefektetünk egy textil anyagot, beleöntjük az egészet és a csücskeit
összekötjük, majd a fakanálra rögzítve hagyjuk, hogy egy éjszakán át hűvös
helyen kicsöpögjön és másnap már szeletelhetjük is. Kalácsra téve, esetleg
vajjal és lekvárral megkenve fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése