Hozzávalók:
-
500
g liszt
-
700
g krumpli
-
1
csapott ek só
-
200
g Apetina sajt
-
húsos szalonna
-
tejföl
-
só
Megtisztítjuk és kockákra vágjuk a krumplit, majd puhára
főzzük. Leöntjük róla a vizet és pépesre törjük. Négy evőkanálnyi mennyiséget
tálba mérünk, hozzáadjuk a lisztet és a sót, és annyi vizet, hogy jól nyújtható
tésztát kapjunk, összegyúrjuk. A maradék krumplipüréhez keverjük az Apetina
sajtot ( amit én a Tescoba szoktam venni és szerintem hasonlít a juhtúróra),
ízlés szerint sózzuk. Félretesszük, ez lesz a töltelék. Felkockázzuk és
lábosban ropogósra sütjük a szalonnát, a szalonnát kivesszük belőle, a zsírját
félretesszük mert még szükség lesz rá. Kétfelé vesszük a tésztát és lisztezett
munkafelületen 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk mindkét gombócot. Éles késsel
négyzeteket vágunk belőle és mindegyik közepébe teszünk k. 1 tk-nyi tölteléket
és háromszög alakba hajtjuk, a széleit jól lenyomkodjuk. Lobogó sós vízben,
több adagban kifőzzük a tésztát. Egy adag főzési ideje 5 perc. Szűrőkanállal
tálba szedjük a kifőtt derelyét, és a szalonna zsírjával meglocsoljuk, hogy ne
tapadjanak össze. Ha nem kaptunk zsírosabb szalonnát akkor olajjal locsoljuk
meg őket. Tejföllel meglocsolva és a sült szalonnakockákkal megszórva tálaljuk
az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése