Hozzávalók a
vajas tésztához:
-
30 dkg liszt
-
25 dkg szobahőmérsékletű
vaj/margarin
-
1 csipetnyi só
-
6 evőkanál hideg víz
-
1 evőkanál ecet
A hozzávalókat simára
összegyúrjuk úgy, hogy ne maradjanak benne csomók a zsiradékból. Gyorsan kell
vele dolgozni, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a margarin.
Legjobb előző nap összeállítani a tésztát, hogy legalább 12 órán át pihentetni tudjuk, lehetőleg hideg, hűvös helyen.
Legjobb előző nap összeállítani a tésztát, hogy legalább 12 órán át pihentetni tudjuk, lehetőleg hideg, hűvös helyen.
A tésztát elfelezzük majd
egyesével kinyújtjuk egyforma kör alakúra.
A töltelékhez:
-
8 dkg vaj vagy margarin
-
5 dkg kristálycukor
-
1 tojás
-
6 dkg liszt 1 tk sütőporral kikeverve
-
5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
5 dkg darált dió ( vagy mandula)
-
kb 5-6 db körte
-
1 tk őrölt fahéj
-
fél citrom leve
A töltelék hozzávalóit a körte, a fahéj és a citromlé kivételével
simára keverjük. Az egyik kinyújtott tésztát egy kivajazott tepsibe tesszük,
rákenjük a tölteléket, úgy, hogy a szélénél kb másfél centit hagyjunk ki. A
körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és félbe vagy negyedekbe vágjuk és a
töltelékre helyezzük tetszőlegesen. Meglocsoljuk egy kis citromlével és megszórjuk
őrölt fahéjjal. A tészta szélét felvert tojással lekenjük és ráhelyezzük a
másik tésztát és egy villával összenyomkodjuk, hogy összetapadjanak, a
felesleget levágjuk. A megmaradt tésztánkkal
tetszés szerint lehet díszíteni a tetejét, mint ahogy én is tettem. Az egészet
lekenjük felvert tojással ( meg lehet szórni mandula szeletekkel is) és kb 40
perc alatt megsütjük, míg szép aranybarna nem lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése