Hozzávalók:
- 40
dkg liszt
- 8
dkg vaj
- 1
dl langyos tej
- 1
dl natúr joghurt vagy tejföl
- 2
dkg élesztő
- 1
tk sütőpor
- 2
tojássárgája
- 2
ek cukor
- csipet
só
A tészta kenéséhez:
- 1
tojás
A szóráshoz:
- 1-2 ek
kristálycukor
- 1
kk őrölt fahéj
A töltelékhez:
- 10
dkg vaj
-
1-2 ek cukrozatlan kakaópor
A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd
belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet,
hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük. Felolvasztjuk
a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot, az olvasztott vajat
és a két tojássárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk
hozzá. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta
kel, felolvasztjuk a 10 dkg vajat, hozzáadjuk a kakaót és a fahéjat. A diót
durvára vágjuk. A megkelt tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, négyszögletesre, 5
cm széles és 20 cm hosszú csíkokat vágunk. A csíkok közepére a kakaós-fahéjas
vajból vastag csíkot húzunk. Hosszában összehajtjuk a csíkokat, nyújtófával
szétlapítjuk az eredeti méretére, majd visszahajtjuk és hurkákat görgetünk
belőle és csiga alakba rátesszük egy kivajazott tepsire. Ezt követően megkenjük
tojással és megszórjuk a fahéjas cukorral. Sütőben aranysárgára sütjük.
De persze nem muszáj tölteléket
tenni bele, anélkül is nagyon finom és lehet variálni, ki, hogy szereti, én pl szoktam bele tenni néha mazsolát is a tésztába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése