A jó reggeli melegít
Reggel,
ébredés után elő kell csalni a bennünk szunnyadó energiát, fel kell melegíteni
a testet, hogy lendületbe jöjjünk, fokozódjon a vérkeringés, beinduljanak az
anyagcsere-folyamatok. A joghurt és a narancslé hűt, a nyers müzli pedig nagyon
nehezen emészthető, ezért ahelyett, hogy felpörgetnének, blokkolják az
emésztést egy időre. Viszont ha a gabonapelyheket megfőzve esszük, nagyban
megkönnyítjük a gyomor dolgát. A főzés egyfajta előemésztés, ahogyan az alapos
rágás is.
A jó reggeli felfelé mozgatja az
energiát
Az energia mozgását az édes ízzel támogathatjuk legjobban, a gabonák, zöldségek, gyümölcsök természetesen édes ízével, ami a főzés során bontakozik ki a leginkább. Egy kevés csípős fűszer (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom) szintén segít szétszórni, a felszínre juttatni az energiát.
Az energia mozgását az édes ízzel támogathatjuk legjobban, a gabonák, zöldségek, gyümölcsök természetesen édes ízével, ami a főzés során bontakozik ki a leginkább. Egy kevés csípős fűszer (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom) szintén segít szétszórni, a felszínre juttatni az energiát.
A kínai
táplálkozás központi gondolata, hogy az emésztésünk akkor működik jól, ha elég
meleg van bent, elég erős az “emésztés tüze”. Ha valaki követve az aktuális
diétatrendeket rendszeresen nyers salátákkal, joghurttal, hideg ásványvízzel
táplálja a testét, elég hamar, főként télen, szembesülni fog ezek hűtő
hatásával. A következmény hosszabb távon egy legyengült emésztőrendszer, és
olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás, hasmenés, hideg végtagok,
fázósság és túlsúly.
Ha ezt
heti 3-szor elkészítjük, már sokat teszünk az immunvédelemért.
Hozzávalók
3 főre:
- 3 dl tej
vagy rizstej/zabtej
- 1 marék
mazsola
- késhegynyi
őrölt fahéj
- csipet só
- 1 tk
citromlé
- 1/2 tk
holland kakaópor
- 1 édeskés
alma meghámozva, lereszelve/felkockázva
- 1 bögre (2,5
dl-es) zabpehely
- 1 tk magkrém
(pl. dióvaj, addig kell turmixolni a diót amíg vaj nem lesz belőle, ez pár
pillanat)
- méz ízlés
szerint
- a tetejére:
aprított dió ( ami melegen tartja a veséket)
A tejet
a mazsolával felmelegítjük, majd hozzáadjuk a sót, a fahéjat, a citromlét, a
kakaót, az almát és a zabpelyhet, majd puhára főzzük, közbe keverjük, nehogy
leégjen. Lehúzzuk a tűzről és ekkor tesszük bele a dióvajat és ízlés szerint a
mézet. Tálaláskor megszórjuk a dióval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése