Hozzávalók:
-
2
db cékla
-
2
konzerv olajos hal ( szardínia vagy makréla vagy hering vagy esetleg vegyesen)
-
1
fej lilahagyma
-
1
alma
-
kapor
-
snidling
-
1
gerezd fokhagyma
-
1
citrom
-
1
kis pohár tejföl
-
1-2
ek majonéz
-
(
reszelt torma )
A megmosott céklákat külön alufóliába csomagoljuk (héjastól) és
előmelegített sütőbe kb 1-másfél óra alatt készre sütjük, majd kihűtjük. Héját
levesszük és a reszelő nagy lyukú felén lereszeljük, ugyanezen lereszeljük az
almát is ( héjastól is lehet ) és hozzákeverjük. Jön még hozzá az apróra vágott
lilahagyma, a reszelt fokhagyma,a lecsepegtetett apróra vágott olajos hal, a
frissen facsart citromlé, kapor, snidling, ízlés szerint. A tejfölt a
majonézzel kikeverjük ízlés szerint, majd ezt is hozzákeverjük, majd legalább 1
órára hűtőbe tesszük. Pirítóssal tálaljuk. Előző este is meg lehet csinálni, így lesz egy finom reggelink. :)
Érdemes minél több céklát ennünk, ugyanis elősegíti a vörösvérsejtek
képződését, rostban, káliumban, mangánban, magnéziumban, vasban, foszforban, A,
B, C vitaminban, folsavban, béta karotinban gazdag, kiváló vértisztító!
Méregtelenít, anti-tumor hatású, máj tisztító, vesetisztító, vízhajtó,
elősegíti a nyirokrendszer működését. Az olajos halakat is érdemes többször fogyasztanunk. A
legkiválóbb olajos halak a lazac, a makréla, a hering, a szardínia, a pisztráng
és a szardella. Ezeknek a halaknak a szöveteiben és a beleik körül nagyon jó
minőségű olaj található. A sovány halfilé kb. 30% olajat, főleg omega-3
zsírsavakat tartalmaz. Az omega-3 zsírok kedvező hatással vannak a szív-, és
érrendszerre, valamint az idegrendszerre, emellett csökkentik a szervezetben
lévő krónikus gyulladásokat. Az olajos halak emellett A és D vitamint is
tartalmaznak. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve, sütve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése