Hozzávalók:
-
2 egész tojás
-
12,5 dkg margarin
-
10 dkg cukor
-
1 tasak vaníliás cukor
-
35 dkg liszt
-
1 csapott kk sütőpor
-
Csipet só
-
60 db csokicsepp a szemeknek (vagy mazsola vagy olvasztott étcsoki)
-
földimogyoró (vagy mandula is lehet)
Szükség
lesz még:
-
1 db közepes pogácsa szaggatóra
-
1 villára
A
hozzávalókat összegyúrjuk. Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára. Erősen lisztezett
felületen nyújtsuk ki fél centi vastagra.(Én 3 részre vettem a tésztát és
egyenként nyújtottam ki, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.) Szaggassunk ki
közepes méretű korongokat. A hulladék tésztából készítsünk apró golyókat, ezek
lesznek a szemek. Kissé nyomjuk laposra őket, majd tegyük egymás mellé a korongokra,
( érdemes egy pici tojásfehérjét kenni a szemek alá, hogy biztosan oda
ragadjanak sütés közben ) majd tegyünk a szemek közepére 1-1 csokicseppet, (
vagy mazsolát ) azt is kicsit nyomjuk a tésztába.( Én megsütöttem a kekszeket
és olvasztottam étcsokit és nejlon zacskóba téve a csúcsát picit kivágva
pöttyöket nyomtam a szemüknek ). Egy fél földimogyorót állítsunk élére a két
szem alá, picit nyomjuk a tésztába. A pogácsa szaggatóval nyomjunk a fióka két
oldalára 1-1 félkör alakú bevágást, de ne metsszük át teljesen. Majd egy villa
hegyét nyomjuk a tészta aljára egymás mellé kétszer, ezek lesznek a lábak. Óvatosan tegyük egy tepsibe kicsit távol egymástól. Előmelegített sütőben kb
10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk,
mert hamar megpirul és akkor kemény lesz. ( A sütőportól lehet elkezd picit nőni, én ekkor kivettem és még egyszer belenyomtam a mintákat, hogy ne tűnjenek el annyira. ) Hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, mert
melegen a csokicsepp elkenődhet, ha hozzáérünk. 30 db fióka született ebből az
adagból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése