Hozzávalók:
-
2
tojás
-
15
dkg szeletelt mandula
-
20
dkg aszalt füge
-
2
dl olaj
-
1
marék mazsola
-
1
marék szezámmag
-
késhegynyi
cukrozatlan kakaópor
-
pici
citromlé
-
csipet
őrölt fahéj
-
25
dkg zabpehely
-
2
ek méz
-
csipet
só
A mandulát
száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára aprítjuk aprítógépbe. a fügét
kisebb kockákra vágjuk és kevés meleg vízzel pürésítjük, majd hozzáadjuk a
többi hozzávalót is, fakanállal elkeverjük. Kivajazott kisebb tepsibe öntjük,
majd elegyengetjük és még mielőtt a sütőbe tennénk felvágjuk kockákra, így majd
könnyebben lehet kiszedni a tepsiből. 30-40 perc alatt készre sütjük, akkor jó,
ha a széle már megpirult. Reggelire, tízóraira vagy vizsgaidőszakban finom
csemege. Füge helyett datolyát, aszalt szilvát, barackot, mandula helyett diót,
mogyorót is használhatunk, vagy amit szeretünk.
A zabpehely élénkíti az idegrendszert, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma
energiával tölt fel. Cink is igen sok található benne, ami az immunrendszert
erősíti.
Olajos magvakat érdemes napi
szinten fogyasztanod, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal,
esszenciális zsírsavakkal, azonban a mennyiség ilyenkor nagyon fontos. Maximum
egy kis marékkal fogyassz belőlük, hiszen ha túlzásba viszed a fogyasztásukat,
tele leszel pattanásokkal. És ezt ugyebár senki sem szeretné..
Az olajos magvak – például a mandula, a dió, a pisztácia és társaik – remek ropogtatnivalók! Egy maroknyi mandula például segít leküzdeni a farkasétvágyat,
ráadásul magas rosttartalma segíti az
emésztést. Ha huszonéves vagy, szükséged van a diófélékben megtalálható telítetlen zsírsavakra, vitaminokra
és ásványi anyagokra, hogy megőrizd az egészségedet, jobban kezeld a stresszt, a csonthéjas
gyümölcsök a szervezet méregtelenítésében, a betegségek megelőzésében, az immunrendszered erősítésében is kiválóak!
Aszalt gyümölcsök - a
gyomor- és bélbetegségek gyógyítói
Rostanyagainak
köszönhetően a szárított datolya és a füge is alkalmasak arra, hogy
emésztésünket lendületbe hozzák.
Az
aszalt sárgabarack mint kiváló káliumforrás. A szárított sárgabarack
egyben elsőrangú vasforrás is. A mazsolában található foszfor és
magnézium is jelentős mértékben hozzájárulnak „tartószerkezetünk" épen
tartásához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése