Hozzávalók:
-
1 kg nagyobb szemű krumpli
-
10 dkg köles
-
2 tojás
-
1 kis vöröshagyma
-
2-3 gerezd fokhagyma,
-
néhány szál
petrezselyemzöld,
-
őrölt bors, só
-
10 dkg sajt
-
3-4 ek tejföl
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben
puhára főzzük, összetörjük majd kihűtjük. Olajon üvegesre sütjük az apró
kockákra vágott vöröshagymát, beleszórjuk a kölest, majd felöntjük a köles
térfogatához képest kétszeres forró vízzel. Megsózzuk, és a kölest megfőzzük és
ezt is kihűtjük, majd hozzákeverjük a krumplihoz. Hozzáadjuk a tojást, néhány szál
petrezselymet apróra vágva, a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük. Egy tepsit
vékonyan kikenünk olajjal és belesimítjuk a masszát. Megkenjük tejföllel és
megszórjuk reszelt sajttal és sütőben aranybarnára sütjük. Így önmagában is
finom, de köretnek is kitűnő.
A köles nagyon egészséges! Minden héten legalább
egyszer fogyasztanunk kéne. Sokféleképp elkészíthető édesen és sósan is. Lúgosító hatású
gabona, mely a gyomrot táplálja, harmonizálja. Emellett erősíti a hajat, a
körmöket, a csontokat és a fogakat. Szárító hatású, főzés előtt szárazon
megpirítva kivezeti a felesleges nedvességet az emésztőtraktusból.
Candida-problémáknál például jó választás.
Fontos: főzés előtt alaposan át kell mosni, mert a külseje keserűanyagokat tartalmaz, melyek irritálhatják a gyomrot.
Fontos: főzés előtt alaposan át kell mosni, mert a külseje keserűanyagokat tartalmaz, melyek irritálhatják a gyomrot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése