Hozzávalók
(18 cm-es tortához)
Máktorta:
500 g darált mák (mákliszt NEM jó!!)
300 g cukor
5 tojás
100 g olvasztott vaj
1 csomag sütőpor
1 narancs reszelt héja
Krém:
250 g mascarpone
200 dl habtejszín hidegen
70 g porcukor
+ 80-90 g áfonya (mirelit is jó)
Díszítés:
2 dl Hullala habtejszín
Elsőként elkészítjük magát
a máktortát. Ehhez a
tojások fehérjéből a fele cukorral kemény habot verünk. A sárgáját is
kihabosítjuk a maradék cukorral. A mákot a sütőporral és narancshéjjal
elkeverjük, belecsurgatjuk a vajat, majd hozzákeverjük a kihabosított sárgáját.
Végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Ne lepődjünk meg, jó masszív cuccot
kapunk, amit nagyjából a bejgli töltelékéhez tudnék hasonlítani. Két 18 cm-es
tortaformát kibélelünk sütőpapírral (vagy kifújjuk formaelválasztó spray-vel),
és a masszát egyenlően beleadagoljuk. 180 fokos sütőben (légkeveréssel) kb.
20-25 perc alatt készre sütjük. Kicsit megkérgesedik a teteje, de ez nem
probléma (ha nagyon kérgesedne, alufóliával letakarhatjuk sülés közben).
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! Ha csak egy formánk van, egyszerre is
megsüthetjük, kihűlt állapotban félbe lehet majd vágni, de csak óvatosan, mert
elég könnyen törik. Persze ebben az esetben a sütési idő jelentősen
megnő. Hagyjuk a mákos lapokat teljesen kihűlni, majd vágjuk ki őket a
formából. Amíg hűl a máktorta, nekilátunk a krémnek. Ehhez a tejszínt félig felverjük, majd hozzáadjuk a
mascarpónét és a porcukrot. Az áfonyákat felaprítjuk, majd betöltjük a tortát a
krémmel és a gyümölccsel. Majd felverjük a 2 dl habtejszínt és egy keveset
félreteszünk belőle, amit lila ételfestékkel megszínezünk. A tetejét és az oldalát
is bekenjük velük és ezzel díszítjük, valamint áfonyával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése