2018. május 31., csütörtök

Áfonyás-mascarponés máktorta





Hozzávalók (18 cm-es tortához)

Máktorta:
500 g darált mák (mákliszt NEM jó!!)
300 g cukor
5 tojás
100 g olvasztott vaj
1 csomag sütőpor
1 narancs reszelt héja

Krém:
250 g mascarpone
200 dl habtejszín hidegen
70 g porcukor
+ 80-90 g áfonya (mirelit is jó)

Díszítés:
2 dl Hullala habtejszín



Elsőként elkészítjük magát a máktortát. Ehhez a tojások fehérjéből a fele cukorral kemény habot verünk. A sárgáját is kihabosítjuk a maradék cukorral. A mákot a sütőporral és narancshéjjal elkeverjük, belecsurgatjuk a vajat, majd hozzákeverjük a kihabosított sárgáját. Végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Ne lepődjünk meg, jó masszív cuccot kapunk, amit nagyjából a bejgli töltelékéhez tudnék hasonlítani. Két 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral (vagy kifújjuk formaelválasztó spray-vel), és a masszát egyenlően beleadagoljuk. 180 fokos sütőben (légkeveréssel) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Kicsit megkérgesedik a teteje, de ez nem probléma (ha nagyon kérgesedne, alufóliával letakarhatjuk sülés közben).  Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! Ha csak egy formánk van, egyszerre is megsüthetjük, kihűlt állapotban félbe lehet majd vágni, de csak óvatosan, mert elég könnyen törik. Persze ebben az esetben a sütési idő jelentősen megnő. Hagyjuk a mákos lapokat teljesen kihűlni, majd vágjuk ki őket a formából.  Amíg hűl a máktorta, nekilátunk a krémnek. Ehhez a tejszínt félig felverjük, majd hozzáadjuk a mascarpónét és a porcukrot. Az áfonyákat felaprítjuk, majd betöltjük a tortát a krémmel és a gyümölccsel. Majd felverjük a 2 dl habtejszínt és egy keveset félreteszünk belőle, amit lila ételfestékkel megszínezünk. A tetejét és az oldalát is bekenjük velük és ezzel díszítjük, valamint áfonyával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése