Hozzávalók:
24 cm-es formához:
Tészta:
·
300 g mák
·
120 g liszt
·
8 g sütőpor
·
1 citrom lereszelt héja
·
180 g vaj
·
8 tojás
·
240 g cukor
Krém:
·
500 g mascarpone
·
4 dl tejföl
·
250 g cukor
·
24 g vaníliás cukor
·
40 g zselatin fix
·
3 dl Hullala habtejszín
·
eperlekvár
Cseresznyezselé:
·
500 g cseresznye
·
150 g cukor
·
2 lapzselatin
Tortakeret:
·
30 g fehér csokoládé
·
200 g tejcsokoládé
Zselé készítése:
A cseresznyét
turmixoljuk össze, majd a cukorral tegyük fel főni – főzzük minél sűrűbbre. A
lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd 5 perc elteltével csavarjuk ki, és
adjuk a kész cseresznyéhez.
Hagyjuk langyosra
hűlni.
Tészta készítése:
A mákot, a lisztet,
a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze. A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk
habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. A tojásfehérjét 180 g cukorral
verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez. A mákos keveréket kis
adagonként adjuk a vajas alaphoz. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30
percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
Krém készítése:
A krémhez a
mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd
adjunk hozzá 20 g zselatin fixet. A habtejszínt 20 g zselatin fixszel verjük
kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.
Összeállítás:
A tésztát vágjuk
ketté, és tegyük vissza a tortakarikát rá. Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém
1/4-ével, rákenjük a zselét , majd vonjuk be a krém 1/4-ével. Helyezzük rá a
tészta másik felét, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe. A megmaradt krémből
egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, és vonjuk be a tortát.
Tortakeret
készítése:
A csokoládé
tortakerethez vágjunk ki a torta kerületénél 5 cm-rel hosszabb sütőpapírt. A
fehér csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd pöttyözzük be a sütőpapírt. Ha
elkészültek a pöttyök, olvasszuk meg vízgőz felett a tejcsokoládét, és
óvatosan, vékony rétegben oszlassuk el a sütőpapíron.
Várjunk 5 percet,
majd helyezzük a torta köré. Legalább 25 percre tegyük a hűtőbe, hogy a
csokoládé megdermedjen, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. A félretett
krémmel díszítsük a torta tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése