2013. május 17., péntek

Focilabda torta





Először készítünk egy piskótatekercset.
Hozzávalók:
5 tojás szétválasztva
5 evőkanál porcukor
5 evőkanál liszt
1 tk. sütőpor
egy kevés olaj
egy csipet só
baracklekvár a töltéshez

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket picit megsózom, a sárgájához pedig 5 evőkanál porcukrot szórok. A sárgáját krémesre, majd a fehérjéket kemény habbá verem. A sárgájához ezután hozzáadom a lisztet és a sütőport, és ezeket eldolgozom benne. Egy kevés olajat is teszek hozzá. A fehérje habot hozzáöntöm a sárgájához, és óvatos mozdulatokkal összeforgatom. A gáztepsit kibélelem sütőpapírral, a masszát pedig egyenletesen rásimítom. 180 fokra előmelegítem a sütőt, és a tésztát 160-170 fokon addig sütöm, amíg át nem sül az egész - ezt tűpróbával ellenőrzöm. 15-20 perc alatt át is sül. Még melegen egy tiszta konyharuhára borítom a piskótát, lehúzom róla a sütőpapírt, majd a ruha segítségével feltekerem. Ezt 3-4-szer megismétlem, és feltekerve hagyom kihűlni.
Ha kihűlt, kitekerem és megkenem ízlés szerinti mennyiségű lekvárral majd vékony szeletekre vágjuk.
Kibélelünk folpack-kal egy mély tálat és belehelyezzük a piskótatekercs szeleteket a tál aljára és az oldalára is mintha charlotte tortát csinálnánk. De hagyjunk egy keveset, hogy maradjon a torta aljára is.

Krém:
3 dl habtejszín
1 habfixáló
25 dkg túró
5 dkg porcukor
1 cs. Dr. Oetker Instant Zselatinfix
1 konzerv barackbefőtt

A túrót kikeverjük a cukorral. A tejszínt a habfixálóval keményre felverjük majd a túróhoz keverjük. Hozzákeverjük még a zselatinfixet és a kis kockákra vágott lecsepegtetett barackokat. Majd a krémet beleöntjük a piskótával kibélelt tálba. Nyilván ha kevés a krém akkor dupla adagot kell csinálni, ki mekkora tálba csinálja. Majd a maradék piskóta szeletekkel befedjük a krémet ráhajtjuk a folpackot és hűtőbe tesszük 1-2 órára.

Fondant:
6 ek. víz
1 ek. őrölt zselatin
2 ek. méz
1 ek. margarin
kb. 90-100 dkg porcukor

Hát ezt kikell tapasztalni, hogy mennyire lesz szükség. Először gyúrjuk le ezt az adagot aztán ha nem elég akkor még gyúrhatunk hozzá.
Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet, a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással. A mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük. Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Akkor kész amikor már nem ragacsos, de puha, és sima a felülete. A masszát kétfelé vesszük, és az egyik felébe belegyúrunk egy kis cukrozatlan kakaóport annyit, hogy sötétbarna legyen. Majd folpack-ba csomagoljuk és szobahőmérsékleten pihentetjük. Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznénk margarinos kézzel lágyíthatunk rajta. Porcukorral meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és felhasználásra kész.
Veszünk egy szabályos öt és hatszög formát és azzal kiszaggatjuk, nekem ilyen nem volt ezért én késsel kivagdostam őket. A tortát kiborítjuk a tálból és lehúzzuk róla a folpackot. Azért, hogy rátapadjon a fondant, átkell kenni a tortát lekvárral majd erre rátenni a fondantot felülről indulva és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése