2013. május 14., kedd

Patkó torta





Tészta:
-          4 tojássárgája
-          28 dkg porcukor
-          15 dkg vaj vagy margarin
-          3 ek cukrozatlan kakaópor
-          2 dl tej
-          1 dkg sütőpor
-          20 dkg liszt

A tojássárgáját a porcukorral, a margarinnal és a kakaóval habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet végül a tejet, simára keverjük. Kikent lisztezett elég nagy tepsiben megsütjük, hogy majd kitudjuk vágni szépen a patkó formát, majd megvárjuk míg kihűl, aztán először kettévágjuk majd patkó formába kivágjuk.

Krém:
-          1,1 liter tej
-          rumaroma
-          15 dkg cukor
-          5 dkg liszt
-          10 dkg cukrozatlan kakaópor
-          10 dkg darált dió
-          1 üveg meggybefőtt

A tejet pár csepp rumaromával, a cukorral, a liszttel a kakaóporral keverjük el és főzzük össze kevergetve míg sűrű krémet nem kapunk, majd hagyjuk kihűlni és tegyük hűtőbe kb. 1 órára hogy kicsit megdermedjen.
A szétvágott piskóta tetejét óvatosan emeljük le, ehhez azért én kértem segítséget nehogy széttörjön és az alsóra rákenjük a csokikrémet majd a lecsepegtetett meggybefőttből pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a maradékot pedig rászórjuk a krémre arra pedig a darált diót. Majd visszaemeljük rá a piskóta tetejét.

Díszítés:
-          színes tortadara
-          maradék meggyszemek
-          5 dl habtejszín
-          2 cs. habfixáló
-          fél csomag szeletelt mandula
-          és nekem volt itthon ilyen csokitallérom ezért azt használtam fel de bármi más is jó.

A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval majd bevonjuk a torta tetejét és oldalát is. Majd az oldalára ragasszuk a mandula szeleteket. A tetejére pedig a habból rózsákat nyomunk és kinek hogy tetszik a meggyel és a tortadarával és a csokilapokkal megdíszítjük.
Én ezt Szilveszterre készítettem az újévi szerencse jelképeként és mikor megcsináltam elég nagyot csináltam ezért nagyon nagy tepsit használtam és nem lett olyan magas a piskóta hogy ketté tudjam vágni, ezért a tetejére halmoztam a csokikrémet arra a meggyet a diót és úgy a tejszínhabot, de ugyanolyan jó lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése