2013. május 19., vasárnap

Sonkás tekercs





Hozzávalók:
Tészta:
-          50 dkg liszt
-          5 dkg rétesliszt
-          3,5 dl tej
-          2,5 dkg élesztő
-          1 dkg cukor
-          2 dkg só
-          1 tojás
-          ½ dl olaj

Nyújtáshoz:
-          12,5 dkg margarin
-          1-2 gerezd fokhagyma

Töltelék 1:
-          kb. 15 dkg olyan felvágott ami éppen otthon van parizer, gépsonka.. stb.
-          10 dkg reszelt sajt

Töltelék 2:
-          kb. 10 dkg kolbász
-          1-2 fej lilahagyma

Töltelék 3:
-          10 dkg párizsi
-          1 kis pohár tejföl
-          10 dkg sajt
-          fél fej vöröshagyma
-          só, bors

Tetejére:
-          1 tojás
-          szezámmag, köménymag

A lisztet egy keverőtálba tesszük, közepébe öntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni, majd hozzáadjuk  a sót, cukrot, a tojást és az olajat, majd elkezdjük gyúrni és addig dagasztjuk, míg az edény falától elválik a tészta. Letakarva kb. 20-30 percig kelesztjük. Miután megkelt, két részre osztjuk a tésztát, átgyúrjuk majd egyesével kinyújtjuk.

1: Megkenjük a reszelt fokhagymával kikevert vaj felével, megszórjuk a reszelt sajttal és a csíkokra vagy kockára vágott felvágottal. A húsvétkor megmaradt sonkát is rá lehet tenni felaprítva. Felcsavarjuk, majd éles késsel ferde szeletekre vágjuk. Állítva tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük a tetejüket, és megszórjuk kömény vagy szezámmaggal. és sütőben pirosra sütjük őket.

2: A kinyújtott tésztát megkenjük a kikevert vaj másik felével, megszórjuk a szálasra vágott lilahagymával, erre szórjuk a kis kockákra vágott kolbászdarabokat, majd feltekerjük és ugyanúgy járunk el mint az elsőnél.

3: A párizsit és a hagymát apróra összedaraboljuk, majd elkeverjük a tejföllel és a lereszelt sajttal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és ugyanúgy ahogy az előzőeket.
Ez a tésztamennyiség 2 töltelékre elég, úgyhogy vagy kiválasztunk kettőt vagy még gyúrunk tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése