Mivel már van friss spenót a kertben, gondoltam készítek belőle pár isteni ételt :) Íme az egyik:
Hozzávalók a
palacsinta tésztához:
-
25
dkg rétesliszt
-
5
dl tej
-
2
dkg élesztő
-
2
tojás
-
1
tk. só
-
1
kk. cukor
1 dl langyos
tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet simára keverjük a tojások
sárgájával, a maradék 4 dl tejjel, a sóval és a felfuttatott élesztővel. A
tojások fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval és ezt beleforgatjuk a
tésztába óvatosan majd letakarva 1 órán át kelesztjük. A sűrű masszából olajjal
vékonyan kikent serpenyőben a szokásos módon palacsintát sütünk. 8-10 db lesz
ebből a mennyiségből, ki milyen vastagságúra süti.
Hozzávalók a
töltelékhez:
-
10
dkg bacon szalonna
-
20
dkg leveles spenót
-
4
gerezd fokhagyma
-
4-5
db nagyobb paradicsom
-
1
nagy doboz tejföl
-
só,
bors
A szalonnát
csíkokra vágjuk és egy tepsibe téve kicsi olajjal megöntözve megpirítjuk a
sütőbe, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és ezt is kicsit
megpároljuk a sütőbe. A spenótot megmossuk, vastagabb részeit kivágjuk majd a
megmosott leveleket hozzáadjuk a fokhagymás baconhöz és betesszük a sütőbe míg
össze nem esik a spenót, ez 5-10 perc majd összekeverjük és sózzuk borsozzuk. A
paradicsomokat megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Majd veszünk egy kapcsos
tortaformát vagy egy mély jénai tálat és elkezdjük benne rétegezni a
palacsintatornyot. Beleteszünk egy palacsintát megkenjük vékonyan tejföllel, ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk, majd jöhet rá egy kis spenótos bacon és paradicsom
karikák és megint a palacsinta és így tovább amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A tetejére már csak tejföl és pár karika paradicsom jön. Előmelegített sütőben
addig sütjük, míg a paradicsomok teteje meg nem sül egy kicsit. Megvárjuk, amíg
kihűl, hogy szeletelni lehessen. Ha forrón nekiesünk szétdől az egész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése