Hozzávalók:
-
600
g liszt
-
fél
kocka élesztő (25g)
-
2
kk. kristálycukor+100 g külön
-
3
dl tej
-
4
ek. olaj
-
fél
csomag mazsola
-
5
kk. keserű kakaópor (csapott kk.)
-
1
kk. vaníliás cukor
-
1
csipet só
-
tej
a kalács lekenéséhez
Két
csészében 1-1 dl langyos tejjel és 1-1 kk. cukorral felfuttatunk negyed kocka
élesztőt. Két másik csészében ½ deci langyos tejben 40 g cukrot, a másikban 60
g cukrot keverünk el. Míg az élesztőt felfuttatjuk, addig két nagy tálba
300-300 g lisztet teszünk, az egyikbe tesszük a kakaóport, a másikba a vaníliás
cukrot. Mindkét lisztbe beleborítunk egy-egy csésze élesztős tejet. Ezután a
kakaós lisztbe öntjük a 60 g-os cukrot és a vaníliásba a 40 g-osat. Mindkét
tálhoz hozzáadunk 1 csipetnyi sót és 2-2 ek. olajat. A tésztákat kézzel addig
gyúrjuk, míg el nem válnak a tál falától. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb
egyforma alakúra és méretűre őket, közéjük szórjuk a mazsolát ( de lehet
ehelyett mogyorót, diót, csoki darabokat is használni) és egymásra fektetjük
őket, majd a nyújtó rúddal összenyomjuk, hogy ne váljanak szét tekerés közben.
Miután ez megvan, feltekerjük és a végeit összeillesztjük. Kikenünk egy tepsit
vajjal és a tésztát 1 és fél órát kelesztjük. Miután lejár az idő, beletesszük
a tepsibe, lekenjük egy kis tejjel a tetejét, hogy aranybarna legyen és 30-35
perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése