2013. október 1., kedd

Kakaós kalács



Hozzávalók:
-          600 g liszt
-          fél kocka élesztő (25g)
-          2 kk. kristálycukor+100 g külön
-          3 dl tej
-          4 ek. olaj
-          fél csomag mazsola
-          5 kk. keserű kakaópor (csapott kk.)
-          1 kk. vaníliás cukor
-          1 csipet só
-          tej a kalács lekenéséhez


Két csészében 1-1 dl langyos tejjel és 1-1 kk. cukorral felfuttatunk negyed kocka élesztőt. Két másik csészében ½ deci langyos tejben 40 g cukrot, a másikban 60 g cukrot keverünk el. Míg az élesztőt felfuttatjuk, addig két nagy tálba 300-300 g lisztet teszünk, az egyikbe tesszük a kakaóport, a másikba a vaníliás cukrot. Mindkét lisztbe beleborítunk egy-egy csésze élesztős tejet. Ezután a kakaós lisztbe öntjük a 60 g-os cukrot és a vaníliásba a 40 g-osat. Mindkét tálhoz hozzáadunk 1 csipetnyi sót és 2-2 ek. olajat. A tésztákat kézzel addig gyúrjuk, míg el nem válnak a tál falától. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb egyforma alakúra és méretűre őket, közéjük szórjuk a mazsolát ( de lehet ehelyett mogyorót, diót, csoki darabokat is használni) és egymásra fektetjük őket, majd a nyújtó rúddal összenyomjuk, hogy ne váljanak szét tekerés közben. Miután ez megvan, feltekerjük és a végeit összeillesztjük. Kikenünk egy tepsit vajjal és a tésztát 1 és fél órát kelesztjük. Miután lejár az idő, beletesszük a tepsibe, lekenjük egy kis tejjel a tetejét, hogy aranybarna legyen és 30-35 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése