2013. október 5., szombat

Zöldséges gomba burgonyapürével



Hozzávalók:
-          1 kg burgonya
-          500 g sampinyon gomba
-          250 g sárgarépa
-          1 nagy fej vöröshagyma
-          2-3 gerezd fokhagyma
-          só, bors
-          1 csokor petrezselyemzöld
-          fél kk szárított kakukkfű
-          szerecsendió
-          2 nagy tejföl
-          10 dkg trappista sajt


A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. A gombát és a sárgarépát meghámozzuk. A gombát nem túl vékony szeletekre, a répát viszont nagyon vékony karikákra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd jöhet hozzá a répa és 10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát is és együtt sütjük tovább még egy negyed órát. Fűszerezzük sóval, borssal, a kakukkfűvel és az apróra vágott petrezselyemzölddel. A burgonyát leszűrjük, megtörjük és 1 nagy tejföllel habosra keverjük. Ízlés szerint még sózzuk ha kell és reszelünk bele egy kis szerecsendiót. A pürét sütőedénybe terítjük úgy, hogy a tál belső szegélyén 4-5 centis szélességben koszorúszerűen felmagasítjuk. Végül a közepén lévő fészekbe halmozzuk a gomba ragut. A másik nagy doboz tejfölt összedolgozzuk a reszelt sajttal és nagyobb evőkanálnyi halmokban a gomba ragu tetejére szedjük majd pirulásig sütjük. Nagyszerű húsok mellé köretnek, de önmagában is megállja a helyét ebédre vagy vacsira egy kis salátával. Előre is el lehet készíteni és másnap már csak meg kell sütni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése