Hozzávalók a tésztához:
-
30 dkg liszt
-
20 dkg vaj vagy margarin
-
2 tojás
-
1 csipet só
-
1 cs. vaníliás cukor
A töltelékhez:
-
1 kg körte és alma vegyesen
-
1 ek cukor
-
1 cs vaníliás pudingpor
-
őrölt fahéj
-
citromlé
A
lisztet, a vajat és a tojást és a van.cukrot alaposan összedolgozzuk, a
tésztához adjunk egy csipet sót, majd alaposan összegyúrjuk. Az elkészült
tésztát kb. 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni. Amíg a tészta pihen készítsük el a
tölteléket. Ehhez a körtéket és az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk
össze kockákra. Adjuk hozzá a cukrot és a pudingport, kevés citromlét és a
fahéjat, majd hagyjuk állni a keveréket addig, amíg a tésztát kinyújtjuk.
Kinyújtás előtt felezzük el a tésztát, majd az egyik felét nyújtsuk vékonyra,
úgy, hogy a torta peremére is jusson. A kinyújtott tészták egy felét helyezzük
egy kivajazott, kilisztezett piteformába, tegyük bele a tölteléket. A tetejére
nyújtsuk ki a másik tésztalapot és szaggassunk belőle csillag formákat vagy szivet amilyet akarunk ( persze simán is ki lehet nyújtani és befedni az egész
tölteléket vele, vagy berácsozni, kinek, mi tetszik) majd rakosgassuk a
töltelékre. Előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütjük. Miután elkészült
várjunk egy kis időt, hogy langyosra hűljön a töltelék. Ha valaki még szeretne
dobni rajta, az tálaláskor adjon hozzá egy gombóc vanília fagyit is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése