2013. december 5., csütörtök

Almás körtés pite



Hozzávalók a tésztához:
-          30 dkg liszt
-          20 dkg vaj vagy margarin
-          2 tojás
-          1 csipet só
-          1 cs. vaníliás cukor
A töltelékhez:
-          1 kg körte és alma vegyesen
-          1 ek cukor
-          1 cs vaníliás pudingpor
-          őrölt fahéj
-          citromlé


A lisztet, a vajat és a tojást és a van.cukrot alaposan összedolgozzuk, a tésztához adjunk egy csipet sót, majd alaposan összegyúrjuk. Az elkészült tésztát kb. 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni. Amíg a tészta pihen készítsük el a tölteléket. Ehhez a körtéket és az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk össze kockákra. Adjuk hozzá a cukrot és a pudingport, kevés citromlét és a fahéjat, majd hagyjuk állni a keveréket addig, amíg a tésztát kinyújtjuk. Kinyújtás előtt felezzük el a tésztát, majd az egyik felét nyújtsuk vékonyra, úgy, hogy a torta peremére is jusson. A kinyújtott tészták egy felét helyezzük egy kivajazott, kilisztezett piteformába, tegyük bele a tölteléket. A tetejére nyújtsuk ki a másik tésztalapot és szaggassunk belőle csillag formákat vagy szivet amilyet akarunk ( persze simán is ki lehet nyújtani és befedni az egész tölteléket vele, vagy berácsozni, kinek, mi tetszik) majd rakosgassuk a töltelékre. Előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütjük. Miután elkészült várjunk egy kis időt, hogy langyosra hűljön a töltelék. Ha valaki még szeretne dobni rajta, az tálaláskor adjon hozzá egy gombóc vanília fagyit is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése