Hozzávalók:
-
30 dkg liszt
-
1 csokor medvehagyma
-
2 tk só
-
25 dkg margarin
-
1 dl tejszín
Tetejére:
-
1 tojás +
sajt/lenmag/szezámmag/kömény
A lisztet a
margarinnal összemorzsoljuk. A medvehagymát a tejszínnel összeturmixoljuk, majd
a többi hozzávalóval együtt addig
gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta. (Ha nagyon ragadna, tudjátok, egy kis
liszttel segíthetünk rajt.) Majd tegyük be kis időre a hűtőbe pihenni. (Fél óra
is elég, de akár másnapig, harmadnapig is eláll így, ami plusz előnye a
tésztának, hisz ezáltal előre is dolgozhatunk egy vendégségre.) De akár egyből
meg is csinálhatjuk. A sütőt előmelegítjük. A tésztát lisztezett munkafelületen
kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk
kedvünk szerint reszelt sajttal/lenmaggal/köménymaggal/szezámmaggal, vagy
üresen is hagyhatjuk. Felkockázzuk v. felcsíkozzuk derelyevágóval (ettől szép
cakkos lesz a széle), de akár kerekre is szaggathatjuk. Száraz tepsire
helyezzük, és 30-40 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Melegen, hidegen,
másnap, tökéletes vendégváró falat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése