Hozzávalók:
-
bazsalikom
-
olaj
-
só,
bors
-
fokhagyma
-
(
fenyőmag vagy lenmag vagy szezámmag)
Mivel
közeledik a rossz idő, és már nem tudunk friss bazsalikom leveleket szedni
hamarosan a kertbe, ezért nagyon jó dolog elraktározni belőle télre, és erre az
egyik legjobb tartósítási mód, ha olajban eltesszük. A bazsalikom leveleket
alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és az olajjal elkezdjük pépesíteni.
Hozzáadjuk a fokhagymát, sót, borsot és annyi olajat, hogy krémes masszát
kapjunk, az se baj, ha kicsit hígabb. Aki akar tehet bele magokat is és azzal
turmixolja át. Felhasználhatjuk azonnal, vagy mehet a hűtőbe. Ha elszeretnénk
tenni későbbre, öntsünk a tetejére pici olajat és ezt mindig pótoljuk, ha sűrű
a pesztónk. Nagyon sok mindenre felhasználható. Pl.: készíthetünk belőle egy
kis tejszínnel összeforralva tészta szószt, amibe szintén azt lehet tenni amit
szeretünk egy kis husit, gombát paradicsomot és sajttal megszórva tálalhatjuk,
vagy megtölthetünk vele húsokat és bepanírozhatjuk, kiegészítve más
hozzávalóval együtt, sós kelt tésztákba is tölthetjük vagy nyers vagy sült
paradicsomra is halmozhatjuk stb. Ezt medvehagymából vagy petrezselyemből is
elkészíthetjük vagy vegyesen, úgyis nagyon jó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése