Hozzávalók a
húshoz:
-
600
g szűzpecsenye
-
150
g lapocka
-
1
kk pirospaprika
-
10
g őrölt kömény
-
só,
bors
-
30
g fokhagyma
-
100
g szalonna
A körethez:
-
900
g burgonya
A
hagymalekvárhoz:
-
300
g lilahagyma
-
280
g vöröshagyma
-
50
ml balzsamecet
-
50
ml vörösbor
-
fahéj,
szegfűszeg
-
40
g kristálycukor
-
őrölt
szerecsendió
A
pecsenyeléhez:
-
20
g sűrített paradicsom
-
20
g liszt
-
víz
A
töltelékhez a lapockát ( de más fajta húst is használhatunk) ledaráljuk a
szalonnával ( bőrke nélkül természetesen ). Majd összekeverjük sóval, borssal,
köménnyel, pirospaprikával és a zúzott fokhagymával. A szűzpecsenyét
lehártyázzuk, kinyitjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és az egyik felére
ráhalmozzuk a tölteléket egy rúdban, majd feltekerjük, összekötözzük és kevés
olajjal meglocsolva a sütőben pirosra sütjük. A körethez a burgonyát sós vízben
megfőzzük, leszűrjük és összetörjük. A hagymalekvárhoz a cukrot
karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a karikára vagy félkarikára vágott lila és
vöröshagymát, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót és egy pici vizet és fedő
alatt pároljuk, közbe pótoljuk alatta a vizet, vigyázzunk, mert hamar megég.
Addig kell főzni, míg teljesen meg nem puhul és szinte krémszerű lesz. A végén
hozzáadjuk a balzsamecetet és a vörösbort is. A pecsenyeléhez, ha a hús
megsült, a visszamaradt zsiradékot egy lábosba öntjük és felmelegítjük, majd
megpirítjuk benne a paradicsompürét, majd a lisztet is hozzákeverjük és egy
pici vízzel felöntjük és felforraljuk, hogy mártás sűrűségű legyen, ha kell
sózzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése