Hozzávalók: (2-3
főre)
-
1 kisebb karfiol
-
1 közepes vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
25 dkg gomba
-
5-6 ek zabpehely
-
kb. 2 dl víz
-
1 ek petrezselyem
-
só, bors, pirospaprika
-
zöldfűszerek ízlés szerint
-
1 ek olívaolaj
-
1 kispohár tejföl
-
1 ek sűrített paradicsom
A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük és sós vízben
roppanós puhára főzzük, néhány perc alatt és jól lecsepegtetjük. A hagymát
finomra vágjuk és alaposan megdinszteljük, a felhevített zsiradékon, majd
hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tisztított, nagylyukú reszelőn lereszelt
gombát és pároljuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, 1 kk morzsolt kakukkfűvel, 4-5
levél apróra vágott bazsalikommal és egy kis csokor petrezselyemzölddel és egy
csipet majorannával. Sózzuk, borsozzuk. Ha a gomba egy kissé összeesett és a
levét elfőtte, hozzáadjuk a pirospaprikát és a sűrített paradicsomot és
felöntjük a vízzel. Ha a folyadék felforrt, hozzákeverjük a zabpelyhet és
folyamatosan kevergetjük néhány percig, míg a szemek kissé megszívják magukat.
Nem kell teljesen puhára főzni, hogy még a sütőben is dagadhasson, a kisülő
folyadékot felszívva. (Lényegében a rizst helyettesíti.) A sütőt előmelegítjük.
Egy hőálló tálat, vagy magas falú tepsit kissé kiolajozunk és az aljába
simítjuk a gombás alapot. A karfiolrózsákat félbevágjuk és befedjük vele,
majd eloszlatjuk a tetején a tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal
és a forró sütőbe toljuk és addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése