2018. november 4., vasárnap

Karamellás sütőtöktorta




Hozzávalók a tésztához:
-          125 g liszt
-          1 csipet szódabikarbóna
-          37,5 g porcukor
-          12,5 g vaj
-          1 tojássárgája
-          1 csipet mézeskalács fűszerkeverék

A vajat a mézzel melegítsük fel, de épp csak addig, míg a vaj elolvad és a többi hozzávalóval együtt még melegen gyúrjuk össze. Csomagoljuk folpack-ba és 1-2 órára tegyük hűtőbe. Majd utána nyújtsuk ki vékonyra és 2 akkora kört vágjunk ki, amekkora a tortaformánk, majd egy kivajazott tepsibe süssük meg őket. Ha megsültek, akkor az egyiket beletesszük a tortaforma aljába.

Hozzávalók a sütőtök krémhez:
-          100 g megsült sütőtökhús összepürésítve
-          1 tojássárgája
-          25 g mandulaliszt vagy mogyoróliszt
-          2,5 g étkezési keményítő

A hozzávalókat keverjük össze egy edényben és melegítsük össze folyamatosan keverve, majd még forrón kenjük rá a mézes lapra, és tegyük rá a másikat és hűtsük le és mehet a hűtőbe. Addig elkészítjük a karamellkrémet.

Hozzávalók a karamellkrémhez:
-          3 tojássárgája
-          50 g kristálycukor
-          20 ml víz
-          100 g fehércsoki
-          50 g mascarpone
-          100 ml habtejszín

A tojások sárgáját kihabosítjuk. A cukrot egy lábosban melegítjük, míg karamellizálódik, nem keverjük, max a lábost mozgatjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen. Majd közben a vizet felforrósítjuk, én mikróba tettem, és a tűzön hagyva a karamellhez öntjük apránként és folyamatosan keverve a forró vizet és pár percig hagyjuk főni, közben sűrűsödni fog picit, majd még forrón, folyamatosan keverve robotgéppel a tojáshoz adagoljuk apránként. Addig keverjük, míg krémes állaga lesz és teljesen kihűl a krém. Ekkor belekeverjük a felvert habtejszínt, mascarponét és a megolvasztott, kihűlt fehércsokit. Majd mehet a krém a mézes lapra és betesszük a hűtőbe 1-2 órára.

Hozzávalók a karamell ganache-hoz:
-          25 g cukor
-          100 g fehércsoki
-          100 ml tejszín

A cukrot mint az előzőnél karamellizáljuk, csak itt víz helyett forró tejszínnel végezzük el a műveletet. A csokit egy hőálló tálba tördeljük és ráöntjük a forró karamelles tejszínt, hagyjuk kicsit, hogy megolvadjon, majd pár kavarással simára keverjük. Minél kevesebb levegő jut bele, annál jobb. Ráöntjük a torta tetejére és körbeforgatjuk, hogy mindenhova jusson, és mehet vissza dermedni. Ezt a legkisebb tortaformámmal csináltam, nagyon kis mini torta lett, de mivel elég tömény és édes bőven elég volt egy picike szelet mindenkinek J Ha valaki normál nagyságú tortát szeretne, akkor duplázza meg a hozzávalókat. JFarkas Vilmos nagyszerű receptje ez! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése