2016. június 6., hétfő

Sárga túró



A sárga túró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görög katolikus vidékeken ismert, többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik a mai napig), a húsvéti vallási szokások jegyében.

Hozzávalók:
-          5 tojás
-          fél liter tej
-          5 ek kristálycukor


A tejet felforraljuk. A tojásokat egy villával felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük a cukros tojást és folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen, először olyan lesz, mintha pudingot készítenénk, aztán amikor már kezd túrószerű lenni akkor lekapcsoljuk a gázt és előveszünk egy mély lábost vagy tálat. Belefektetünk egy textil anyagot, beleöntjük az egészet és a csücskeit összekötjük, majd a fakanálra rögzítve hagyjuk, hogy egy éjszakán át hűvös helyen kicsöpögjön és másnap már szeletelhetjük is. Kalácsra téve, esetleg vajjal és lekvárral megkenve fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése