2013. október 11., péntek

Kakaós briós




Hozzávalók:
-       40 dkg liszt
-       8 dkg vaj
-       1 dl langyos tej
-       1 dl natúr joghurt vagy tejföl
-       2 dkg élesztő
-       1 tk sütőpor
-       2 tojássárgája
-       2 ek cukor
-       csipet só

A tészta kenéséhez:
-       1 tojás

A szóráshoz:
-       1-2 ek kristálycukor
-       1 kk őrölt fahéj

A töltelékhez:
-       10 dkg vaj
-        1-2 ek cukrozatlan kakaópor


A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük. Felolvasztjuk a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot, az olvasztott vajat és a két tojássárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk hozzá. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, felolvasztjuk a 10 dkg vajat, hozzáadjuk a kakaót és a fahéjat. A diót durvára vágjuk. A megkelt tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk, négyszögletesre, 5 cm széles és 20 cm hosszú csíkokat vágunk. A csíkok közepére a kakaós-fahéjas vajból vastag csíkot húzunk. Hosszában összehajtjuk a csíkokat, nyújtófával szétlapítjuk az eredeti méretére, majd visszahajtjuk és hurkákat görgetünk belőle és csiga alakba rátesszük egy kivajazott tepsire. Ezt követően megkenjük tojással és megszórjuk a fahéjas cukorral. Sütőben aranysárgára sütjük.
De persze nem muszáj tölteléket tenni bele, anélkül is nagyon finom és lehet variálni, ki, hogy szereti, én pl szoktam bele tenni néha mazsolát is a tésztába. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése