2013. október 22., kedd

Kata szelet



Hozzávalók a tésztához:
-       60 dkg liszt
-       18 dkg Rama vagy vaj
-       15 dkg porcukor
-       1 sütőpor
-       4 tojássárgája
-       annyi tej vagy tejföl, amennyivel nyújthatóvá gyúrjuk (nekem 1 dl tej és 2 ek tejföl kellett hozzá)
A krémhez:
-       2 dl tej
-       1 cs vaníliás cukor
-       0,5 dl rum
-       20 dkg vaj
-       20 dkg porcukor
-       5 dkg kakaó
-       2 púpos ek baracklekvár
A tetejére:
-       4 tojásfehérje
-       25 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, sütőlapon vagy lapos tepsibe 3 lapot sütünk belőle. Egy lapot még melegen összemorzsolunk. 2 dl tejben elkeverjük a vaníliát és a rumot, majd ezzel lelocsoljuk az összemorzsolt linzertésztát. Hozzákeverjük a baracklekvárt is. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval. A tésztás és a vajas keveréket egyneművé keverjük, és megtöltjük vele a süteményt. 4 tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Apránként hozzáverjük a porcukrot is. Ha már jó kemény a hab, gőz fölött verjük tovább addig, amíg a hab szinte megfő a tálban. Ez nálam kb. 25-30 perc. Rásimítjuk a süti tetejére a kemény habot, majd elegyengetjük a tetejét.  Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése