2014. április 13., vasárnap

Diós kalács




Hozzávalók a tésztához:
-          2 dl tej
-          5 dkg élesztő
-          6 dkg cukor 
-          50 dkg liszt
-          4 db tojássárgája
-          2 dkg vaníliás cukor 
-          1 db citrom reszelt héja
-          12 dkg Rama
-          csipet só 

Hozzávalók a töltelékhez:
-          5 dkg mazsola
-          1/2 dl rum vagy 1 tk. rumaroma
-          1 dl tej
-          8 dkg kristálycukor
-          3 dkg Rama
-          20 dkg darált dió
-          1 csipet őrölt fahéj 

Tetejére:
-          2 evőkanál citromlé 
-          4 kiskanál porcukor 


A langyos tej felébe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadunk 1 dkg cukrot és a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és lágy tésztává gyúrjuk. Jól kidagasztjuk, majd a kétszeresére kelesztjük (40-60 perc). Közben a töltelékhez a tejet fölforraljuk a kristálycukorral és a margarinnal, beleszórjuk a diót, elkeverjük a fahéjjal, mazsolával, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát téglalapformára kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Hosszanti irányban, középen kettévágjuk és óvatosan megtekerjük a 2 rudat egymás körül úgy, hogy mindig a vágott fele kerüljön felülre. Ismét megkelesztjük, majd forró sütőben kb 40 percig sütjük. A citromlét és a porcukrot kikeverjük és a sütőből kivett forró kalács tetejére kenjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése