2014. június 22., vasárnap

Fehércsokis epertorta




Hozzávalók a piskótához:
-          6 tojás
-          6 evőkanál cukor
-          6 evőkanál liszt
-          késhegynyi sütőpor

A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, azonos súlyban legyenek (a cukor nehezebb, mint a liszt). Munkánkat kezdjük azzal, hogy a sütőt melegítsük elő. Előkészítjük a tortaformát, kizárólag csak az alját kenjük ki olvasztott vajjal, ugyanakkorára szabott sütőpapírt helyezünk az aljába, azt is megkenjük, így sütés után könnyedén le tudjuk húzni a tésztáról. Ha az oldalára is kerül zsiradék, nem emelkedik fel. A tisztára mosott, friss tojások fehérjét, sárgáját szétválasztjuk. A keverőtál, habverő legyen zsírmentes, és egy csepp sárgája ne kerüljön a fehérjékhez, mert nem tudunk habot készíteni. A fehérjéket habbá verjük (pár csepp citromot, vagy ecetet is tehetünk bele, hogy könnyebben verődjön), beleszórjuk apránként a cukrot, tovább habosítjuk, míg jó kemény lesz.  A hab felverése a leglényegesebb része a piskóta készítésnek, kezdetben csak lassan verjük, egyenletesen.
Ezt a műveletet folyamatosan végezzük addig, míg a hab kellőképpen nem lesz szilárd, és a cukorszemcsék teljesen feloldódtak benne. A habot nem szabad túlverni sem, egyenletes, sima hab legyen, és ne verjük darabosra. A tojások sárgáit egyenként hozzáadjuk, tovább verve a habot, majd óvatosan, hogy ne törjük a masszát, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet. Ezt a műveletet lehetőleg kézi habverővel vagy fakanállal végezzük, ügyelve arra, hogy liszt egyenletesen keveredjen el. Fontos, hogy a fakanál mindig félkört írjon fentről lefelé. A kikevert tészta állaga akkor megfelelő, ha jól megduzzad habosra, és szinte buborékossá válik a beledolgozott levegőtől. A keverőpálcáról, habverőről a habot ne ütögessük le a tál széléhez ütögetve, mert ezzel a levegő egy része elillanhat a habból. A kész anyagot azonnal tegyük be sütni, ne hagyjuk állni. Öntsük formába, egyengessük el a tetejét. A sütő ajtaját érdemes egy hurkapálcával, vagy más vékonyabb tárggyal picit kitámasztani, hogy a gőz el tudjon távozni, ugyanis gőzmentes sütőben lesz szép magas. A hőmérséklet ne legyen túl forró, mert a cukor hamar megéghet, a tészta felülete keményen megkérgesedik, a belseje pedig nem sül át. Ezért az első 10 perc után csökkentsük le a hőmérsékletet takarékosabb, mérsékelt hőfokra. Kb. 35 perc alatt készre sül. Amennyiben úgy ítélnénk meg, hogy gyorsan barnul, sütőpapírral takarjuk le a tetejét. A sütőt ne nyitogassuk, főleg a kezdeti időszakban ne, mert összeeshet a tészta, a sütési idő utolsó harmadában már megengedett. Amikor kivesszük a sütőből, pár percig még pihentessük, majd a forma oldala mentén éles, vékony késsel óvatosan lazítsuk meg a tésztát, s lisztezett deszkára borítsuk ki. Kicsit mozgassuk meg, hogy a gőztől ne ragadjon le, a papírt húzzuk le róla, majd rácsra téve hűtsük ki, így a gőz szabadon eltávozik belőle. Csak akkor szeleteljük lapokra, ha már teljesen kihűlt, ezért érdemes előző nap kisütni, a friss lapot nehezebb egyenletesen vágni. Hosszú pengéjű, jó éles kést használjunk.

A töltelékhez:
-          30 dkg fehércsoki
-          50 dkg mascarpone
-          eper, ribizli


A fehércsokit vízgőz felett megolvasztjuk és kihűtjük, majd folyamatos keverés közben először fél majd egész kanalanként hozzáadjuk a mascarpónét és szép simára kidolgozzuk. A gyümölcsöket megtisztítjuk és az epret kis kockákra vágjuk. A piskótát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krémmel, gyümölccsel megszórjuk, majd jöhet a következő lap ugyanígy és végül a harmadik, és ennek a tetejére is krém jön, valamint az egész torta oldalára. Tetejét felvert tejszínhabbal (2 dl ), gyümölcsökkel, citromfű vagy menta levéllel díszítjük. Az oldalára pedig egy kis darált diót vagy mandulát teszünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése