2014. június 14., szombat

Joghurtos epertorta




Hozzávalók a tésztához:

-          16 dkg liszt
-          6 dkg kakaópor
-          10 g szódabikarbóna
-          5 g sütőpor
-          csipet só
-          2 tojás
-          24 dkg cukor
-          1 kávéskanál vanília kivonat
-          14 dkg tejföl (vagy joghurt)
-          80 ml olaj
-          160 ml kávé

A sütőt előmelegítjük. Összekeverjük a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverjük és kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is biztosan átsült-e. A formában hagyjuk kihűlni, majd lekapcsoljuk a karimát és kettévágjuk és az elmosott tortaformába visszatesszük a felső lapot. (az alsó lap alsó oldala lesz a torta teteje, mert ez a legsimább felület). Ne ijedjünk meg a piskóta elég ragacsos lesz.

Hozzávalók a krémhez:

-          900 g epres joghurt
-          3 ek porcukor
-          1 dl tej
-          20 g porzselatin
-          eper

Kirakjuk félbevágott eperszemekkel a torta oldalát, a vágott felét nyomjuk az oldalának, hogy odatapadjon. A zselatint beáztatjuk a tejbe, ha megduzzad, felmelegítjük. Nem szabad forrnia! Beletesszük a porcukrot is. A meleg folyadékot jól elkeverjük a langyos joghurttal, habverővel. Ezután ráöntjük a piskótára . Ráhelyezzük a másik lapot is és rögtön hűtőbe tesszük. 1-2 óra múlva szeletelhető. (Nekem nem volt itthon gyümölcs joghurtom, úgyhogy összeturmixoltam natúr joghurtot eperrel meg porcukorral és dupla annyi zselatinnal mint amit ír, mert elég híg volt, és ugyanolyan jó lett). Én javaslom, hogy  egy kicsi reszelt citrom és narancshéjat tegyünk bele, nagyon jó ízt ad neki és aki akarja a tetejére tehet csokimázat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése