2014. október 24., péntek

Céklás halas saláta



Hozzávalók:
-          2 db cékla
-          2 konzerv olajos hal ( szardínia vagy makréla vagy hering vagy esetleg vegyesen)
-          1 fej lilahagyma
-          1 alma
-          kapor
-          snidling
-          1 gerezd fokhagyma
-          1 citrom
-          1 kis pohár tejföl
-          1-2 ek majonéz
-          ( reszelt torma )

A megmosott céklákat külön alufóliába csomagoljuk (héjastól) és előmelegített sütőbe kb 1-másfél óra alatt készre sütjük, majd kihűtjük. Héját levesszük és a reszelő nagy lyukú felén lereszeljük, ugyanezen lereszeljük az almát is ( héjastól is lehet ) és hozzákeverjük. Jön még hozzá az apróra vágott lilahagyma, a reszelt fokhagyma,a lecsepegtetett apróra vágott olajos hal, a frissen facsart citromlé, kapor, snidling, ízlés szerint. A tejfölt a majonézzel kikeverjük ízlés szerint, majd ezt is hozzákeverjük, majd legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Pirítóssal tálaljuk. Előző este is meg lehet csinálni, így lesz egy finom reggelink. :)

Érdemes minél több céklát ennünk, ugyanis elősegíti a vörösvérsejtek képződését, rostban, káliumban, mangánban, magnéziumban, vasban, foszforban, A, B, C vitaminban, folsavban, béta karotinban gazdag, kiváló vértisztító! Méregtelenít, anti-tumor hatású, máj tisztító, vesetisztító, vízhajtó, elősegíti a nyirokrendszer működését. Az olajos halakat is érdemes többször fogyasztanunk. A legkiválóbb olajos halak a lazac, a makréla, a hering, a szardínia, a pisztráng és a szardella. Ezeknek a halaknak a szöveteiben és a beleik körül nagyon jó minőségű olaj található. A sovány halfilé kb. 30% olajat, főleg omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az omega-3 zsírok kedvező hatással vannak a szív-, és érrendszerre, valamint az idegrendszerre, emellett csökkentik a szervezetben lévő krónikus gyulladásokat. Az olajos halak emellett A és D vitamint is tartalmaznak. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve, sütve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése