2014. október 18., szombat

Sakk szelet



Hozzávalók a sárga tésztához:
-          16 dkg margarin
-          16 dkg porcukor
-          1 cs vaníliás cukor
-          1 citrom reszelt héja
-          3 tojás
-          12 dkg liszt
-          késhegynyi sütőpor

Barna tésztához:
-          16 dkg margarin
-          16 dkg porcukor
-          1 cs vaníliás cukor
-          3 tojás
-          10 dkg liszt
-          2 dkg kakaópor
-          késhegynyi sütőpor

Töltelékhez: lekvár

Mázhoz:
-         2 tábla étcsoki vagy tortabevonó
-         1 ek vaj


A sárga tésztához a porcukrot, a margarint, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és a tésztát egyenletesen elsimítjuk benne. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Amíg sül, addig a barna tésztát a sárgához hasonlóan, csak kakaóporral elkészítjük. Ezután ezt is megsütjük. A megsült lapokat hosszában kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és egymásra helyezzük, úgy, hogy a sárga lapra barnát teszünk, majd ismét sárgát, arra pedig barnát. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb deszkát  vagy hasonló sima tárgyat fektetünk, arra pedig egy fél kilós nehezéket,  kb 1 óra alatt összeragadnak a tészták. A nehezéket levéve a süteményt éles késsel kb másfél centi széles szeletekre vágjuk. Az első szeletet lefektetjük, lekvárral hosszában megkenjük, ráfektetjük a következő másfél centis szeletet úgy, hogy a vaníliás részre kakaós, a kakaósra vaníliás essen váltakozva. A szeleteket így lekvárral megkenve egymáshoz ragasztjuk. 4 szeletből lsz egy rúd sütemény. A kész rudakat olvasztott csokimázzal vonjuk be. Ehhez a hozzávalókat gőz felett megolvasztjuk és ezzel bevonjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése