2014. december 24., szerda

Diótorta fehércsokis krémmel, diógrillázzsal



Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
-          10 dkg dió
-          20 dkg puha vaj/margarin + a formához
-          20 dkg cukor
-          4 tojás
-          1 teáskanál szódabikarbóna
-          1 csomag sütőpor
-          fél teáskanál só
-          18 dkg liszt + a formához

A krémhez:
-          20 dkg fehér csokoládé
-          50 dkg mascarpone

A diógrillázshoz:
-          4 evőkanál cukor
-          fél evőkanál víz
-          5 dkg dió

A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Három részre osztjuk, és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20 perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.
A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre keverjük. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra 2-3 evőkanál krémet töltünk, rátesszük a középső lapot a lapos oldalával felfelé. Ezt is megkenjük 2-3 evőkanál krémmel, ráborítjuk a felső lapot, szintén a lapos oldalával felfelé, végül az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.

A diógrillázshoz a cukrot a vízzel kis lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, és borostyánszínű karamellt kapunk (kb. 7-10 perc). Nem kevergetjük, esetleg a lábost mozgatjuk, ha szükséges. A diót a karamellhez keverjük úgy, hogy a karamell mindenhol bevonja a diószemeket. Sütőpapírra borítjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor megkeményedett, levesszük a papírról, és éles késsel durvára aprítjuk. Megszórjuk vele a torta tetejét. A megdermedt fehér csokoládéról éles késsel forgácsokat húzunk. Ezeket óvatosan a torta tetejére rendezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése