2014. december 20., szombat

Puszedli torta




Hozzávalók a tésztához:
-          25 dkg liszt
-          3 tojás
-          12 dkg puha vaj
-          10 dkg porcukor
-          3 evőkanál méz
-          fél csomag sütőpor
-          1 dl tej
-          mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
-          őrölt fahéj  ízlés szerint
-          1 egész citrom és narancs héja 
-          apróra vágott aszalt sárgabarack

A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd mehet hozzá a méz, és azzal is tovább habosítjuk. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyikkel simára keverve a vajas keveréket. Reszeljük bele a citrom héját. A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a fűszereket ( én a mézeskalács fűszerkeverékből 1 zacskónak a kb 3/4ét tettem bele )és az aszalt barackot ( ebből kb 8-10 db-ot ), illetve a sütőport, majd alaposan keverjük el.  Egyesítsük a nedves és a száraz részt, és adjuk hozzá a tejet, hogy egy homogén, de elég sűrű tésztát kapjunk. 4 lapot sütünk belőle külön, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában (de ha csak kivajazzuk, lisztezzük, úgyis jó). Egy lap kb. 15 perc alatt sül meg. Hagyjuk a négy lapot kihűlni teljesen, mielőtt megtöltjük a krémmel. 


Hozzávalók az aszalt szilvás krémhez: 
-          30 dkg aszalt szilva
-          1/2 dl édes vagy félédes fehér vagy vörösbor
-          15 dkg olvasztott étcsoki
-          kb. 10 dkg szilvalekvár
-          egy kevés citromlé 
-          1 tk  fahéj
-          rum vagy rumaroma 


Az aszalt szilvát áztassuk bele a borba, majd késes robotgépben az egészet pépesítsük össze.  Nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. Adjuk hozzá a fahéjat, a rumaromát és az olvasztott csokit, és alaposan keverjük össze. A szilvalekvárral lehet lazítani rajta, attól függően, hogy mennyire akarjuk sűrűre csinálni. Pár csepp citromlevet érdemes hozzáadni, hogy ellensúlyozza az édes hozzávalókat, és kihozza az ízeket.  A legalsó lap tetejét kenjük meg a krém egyharmadával, majd jöhet a következő lap és így tovább. Amikor összeállt a torta, az egészet vonjuk be olvasztott csokival, kb 10 dkg elég is hozzá. Nem feltétlenül kell hűtőben tárolni, de hűvösben legyen, hogy a csoki meg tudjon rajta kötni. Én ezt a mennyiséget a legkisebb tortaformában csináltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése