2015. március 8., vasárnap

Karamellás túrós lepény



Hozzávalók:
-          25 dkg liszt
-          20 dkg vaj
-          18 dkg kristálycukor
-          csipet só
-          3 tojás
-          2 citrom
-          2 ek étkezési keményítő
-          1 cs. vaníliás cukor
-          45 dkg zsíros krémes túró
-          6 dkg kristálycukor
-          1 dl főzőtejszín
-          25 ml sűrített tej


A lisztet 13 dkg vajjal, 8 dkg cukorral, a sóval és 1 tojással sima tésztává összedolgozzuk. Kb. 30 percre hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán 30-32 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk. Margarinnal kikent gyümölcstortaformába fektetjük, az alját villával megszurkáljuk és sütőpapírt terítünk bele és beleszórjuk a száraz borsót ( azért, hogy a tészta ne tudjon megdagadni ) és előmelegített sütőben magas fokozaton 20 percig sütjük. A borsót és a papírt eltávolítjuk. A maradék 2 tojást a vaníliás cukorral és a maradék 10 dkg cukorral krémesre kikeverjük, hozzáadjuk a túrót, a citrom reszelt héját és 1 dl levét és a keményítőt, majd simára kikeverjük és az omlós tortalapra öntjük és még kb 20 percre visszatesszük a sütőbe de már alacsony fokozatra. Majd kihűtjük. A 6 dkg cukrot karamellizáljuk és állandó keverés mellett felöntjük a tejszínnel, a sűrített tejjel, majd felforraljuk. Belekeverjük a maradék 7 dkg vajat és alacsony fokozaton 10-15 percig főzzük, közben többször megkeverjük, megvárjuk, míg a karamell teljesen szétolvad. 7-10 percig hűlni hagyjuk és egyenletes rétegben a pite tetejére kenjük. 2 órára hűtőbe tesszük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése