2016. június 11., szombat

Csokoládés kávétorta



Hozzávalók a piskótához:
-          8 tojás
-          30 dkg porcukor
-          24 ek hideg víz
-          40 dkg liszt
-          20 dkg őrölt mandula
-          2 tk őrölt kávé
-          2 csomag sütőpor
-          2 tk mandula aroma
-          2 csipet só

Ezt a mennyiséget megfeleztem és 2 piskótát sütöttem külön-külön. Majd ha megsültek és kihűltek félbevágtam őket.

Krémhez:
-          12,5 dkg porcukor
-          3 tojássárgája
-          5 dkg étkezési keményítő vagy kukoricakeményítő
-          1 dl erős kávé
-          1,5 dl tej
-          25 dkg étcsoki vagy tortabevonó
-          20 dkg vaj

A porcukrot a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, a keményítővel, a tejjel és a kávéval összekeverjük és vízgőz felett sűrű krémmé főzzük, folyamatos keverés mellett. Nem szabad, hogy nagyon lobogjon alatta a víz, mert akkor összekapja az egészet, úgyhogy csak lassú tűzön csináljuk és türelmesen, majd hagyjuk kihűlni. Az étcsokit is vízgőz felett külön megolvasztjuk és ezt is kihűtjük. A vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadagolva simára keverjük a kávé krémmel és az olvasztott csokival.

Fehércsoki bevonat:
-          10 dkg fehércsoki
-          5 dkg vaj

Vízgőz felett megolvasztjuk őket, majd a torta tetejének közepére kenjük.

Torta bevonása:
-          20 dkg étcsoki vagy tortabevovó
-          20 dkg vaj
-          1 ek rum

A csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a rumot, kihűtjük, majd hűtőbe tesszük kb 20-30 percre, de közbe nézzünk rá, mert hamar dermed és nagyon kemény lesz.  Ezzel a sűrű krémmel vonjuk be a torta oldalát és a tetején a maradék helyet.
Cukorgyönggyel, kávészemekkel és csokirózsával díszítjük.

Csokirózsa:
-          50 g étcsoki vagy tortabevonó
-          1 ek méz
-          1,5 kk étkezési keményítő vagy kukoricakeményítő


Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. A mézet megmelegítjük és hozzákeverjük simára a keményítőt, majd a csokihoz adjuk, összekeverjük és egy sütőpapírra folyatjuk és hagyjuk kihűlni. Majd kezdjük el gyúrni, míg szép sima nem lesz és tegyük hűtőbe pár percre, hogy megdermedjen picit, majd készíthetjük is a rózsákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése