2016. június 11., szombat

Szalonnás tejfölös galette



Hozzávalók a tésztához: 
- 25 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj
- 1,5 dl natúr joghurt

+ 1 felvert tojás a kenéshez

A feltéthez:
- 3dl tejföl
- 3 szál újhagyma vagy 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg szalonna (nálam most császárszalonna, de bacon is lehet)
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma


A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a joghurtot és gyúrjuk össze a tésztát. Gombóccá formázzuk és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 20 percre. Addig elkészítjük a feltétet: az újhagymát megtisztítjuk/megmossuk, felszeleteljük, a szalonnát kis kockákra vágjuk és megpirítjuk. A tésztát négy, azonos méretű kerek lappá nyújtjuk, enyhén lisztezett tepsire helyezzük őket. Mindegyiket megkenjük a reszelt fokhagymával kikevert tejföllel (a széleket 2 cm szélességben hagyjuk ki), szórjuk rá egyenletesen a felkarikázott újhagymát és a szalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tészta széleit körben visszahajtjuk/felhajtjuk, itt-ott egy picit össze is csíphetjük és a felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben megsütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése