2016. június 11., szombat

Rakott karfiol vega módra



Hozzávalók: (2-3 főre)
-          1 kisebb karfiol
-          1 közepes vöröshagyma
-          1 gerezd fokhagyma
-          25 dkg gomba
-          5-6 ek zabpehely
-          kb. 2 dl víz
-          1 ek petrezselyem
-          só, bors, pirospaprika
-          zöldfűszerek ízlés szerint
-          1 ek olívaolaj
-          1 kispohár tejföl
-          1 ek sűrített paradicsom


A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük és sós vízben roppanós puhára főzzük, néhány perc alatt és jól lecsepegtetjük. A hagymát finomra vágjuk és alaposan megdinszteljük, a felhevített zsiradékon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tisztított, nagylyukú reszelőn lereszelt gombát és pároljuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, 1 kk morzsolt kakukkfűvel, 4-5 levél apróra vágott bazsalikommal és egy kis csokor petrezselyemzölddel és egy csipet majorannával. Sózzuk, borsozzuk. Ha a gomba egy kissé összeesett és a levét elfőtte, hozzáadjuk a pirospaprikát és a sűrített paradicsomot és felöntjük a vízzel. Ha a folyadék felforrt, hozzákeverjük a zabpelyhet és folyamatosan kevergetjük néhány percig, míg a szemek kissé megszívják magukat. Nem kell teljesen puhára főzni, hogy még a sütőben is dagadhasson, a kisülő folyadékot felszívva. (Lényegében a rizst helyettesíti.) A sütőt előmelegítjük. Egy hőálló tálat, vagy magas falú tepsit kissé kiolajozunk és az aljába simítjuk a gombás alapot. A karfiolrózsákat félbevágjuk és befedjük vele, majd eloszlatjuk a tetején a tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal és a forró sütőbe toljuk és addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése