2016. június 11., szombat

Túrótorta gyümölcsös öntettel



Hozzávalók a tésztához:
- 125 g liszt
- 30 g cukor
- 65 g vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
- késhegynyi sütőpor

A töltelékhez:
- 750 g krémes állagú túró
- 120 g étkezési keményítő
- 300 g cukor
- 700 g tejföl
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- van.cukor

A ribizliöntethez:
- 200-250 g ribizli vagy málna vagy eper(mirelit is lehet)
- 2-3 evőkanál cukor
-  1 púpozott tk étkezési keményítő

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és folpackba csomagolva, hűtőben félórát pihentetjük. A tortaforma méretének megfelelő kört nyújtunk a tésztából, és a vajjal kikent, kilisztezett formába simítjuk. A ribizlit felforraljuk a cukorral, pár percet főzzük, majd szűrőn átnyomjuk. Az így kapott levet újra felforraljuk, hozzáöntjük a kevés hideg vízben elkevert keményítőt, és besűrítjük. Langyosra hűtjük. A túrót, a keményítőt, a cukrot, a tejfölt, a tojást, a vaníliát, a citromhéjat tálba mérjük, és elkeverjük. A túrós krémet a tésztára öntjük, majd elő melegített sütőben sütjük, nem kell megijedni, nagyon lassan sül én is sütöttem kb másfél-2 órát. Nem baj, ha úgy látjuk, hogy a közepe még nem szilárd, mert ahogy kihűl, összefog állni. Mielőtt kivennénk kb 5 perccel előtte kenjük a tetejére a gyümölcsszószt, hogy kicsit rászilárduljon.
Díszítéshez 2l habtejszínt felvertem egy pici habfixálóval és azzal valamint ostyalapokból kivágott mintával, rolettivel, csoki díszekkel, naranccsal, darált dióval és citromfűlevéllel díszítettem.