2018. február 11., vasárnap

Házi amerikai hamburger



Hozzávalók:
Zsemlékhez (16-18 db):
80 dkg liszt
5 teáskanál cukor
1 teáskanál só
30 g élesztő
6 evőkanál tej
kb. 4 dl víz
30 g vaj

Tetejére:
tojás
szezámmag

Hamburger húshoz:

1 kg darált sertéshús
4 evőkanál csípős BBQ szósz
2 teáskanál dijoni mustár
1 fejvöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

majoranna
só, bors

Avokádó krémhez:
1 avokádó
2-3 evőkanál tejföl
kevés lime vagy citrom leve
só, bors
1/4 lilahagyma apróra vágva

Márványsajtos krémhez:
10 dkg márványsajt
2-3 evőkanál tejszín
só, bors

Továbbá:
szeletelt sajt
csípős csemegeuborka


Először dagasszuk be a zsemlékhez a tésztát. A lisztet mérjük ki, morzsoljuk hozzá az élesztőt, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat és a víz felét. Kezdjük el összeállítani a tésztát robotgéppel vagy kézzel és annyi folyadékot adjunk még hozzá, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Dagasszuk 7-8 percig. Kelesztő tálba duplájára kelesztjük, majd elosszuk 16-18 részre. Zsemléket formázunk belőle, kivajazott tepsire sorakoztatjuk. Letakarva 30-40 percig pihentetjük. Ezután lekenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőbe kb 30 perc alatt készre sütjük. A hamburger pogácsához házi vagy bolti  BBQ szószt adunk, egy kevés dijoni mustárt, bele reszeljük a vöröshagymát, fokhagymát és a végén sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük majorannával. 18 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle, majd serpenyőben, vagy panini sütőben készre sütjük. A krémek hozzávalóit külön-külön turmixgépbe tesszük és krémesítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kész zsemléket kettévágjuk, megkenjük krémekkel, elhelyezünk rajta pár szép szelet csemegeuborkát, ráteszünk egy hamburger pogácsát, egy szeletke sajtot megolvasztva, majd befedjük a zsemle tetejével. Hasábburgonyával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése