2013. május 28., kedd

Túró rudi torta




Hozzávalók:
-       50 dkg túró
-       1 citrom
-       1 cs vaníliás cukor vagy vanília aroma
-       4 ek porcukor
-       fél cs zselatinfix vagy 2 ek zselatin
-       2 ek tejföl
-       2 dl tejszín
-       tortabevonó vagy étcsoki
-       2 ek napraforgó olaj

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt a cukorral, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal, és pár csepp citromlével ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a fél csomag zselatinfixet, (vagy 2 evőkanál zselatint, 2 dl vízzel felforralunk, hűlni hagyjuk, és utána keverjük a túróhoz), és óvatosan összekeverjük a túróval. A masszát folpackal kibélelt őzgerinc formába öntjük. Pár órát hűtőszekrényben dermesztjük. A sütit egy tálcára borítjuk és leszedjük a fóliát. Míg elkészítjük a csokimázat, visszatesszük a hűtőbe.
Belehet vonni csokimázzal és akkor csak fehér és piros fondantot kell csinálni, itt a csokimáz receptje: A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és 2 evőkanál olajat hozzákeverünk, majd bevonjuk vele a túró rudit!

Vagy én mindent fondanttal csináltam. Ahhoz itt a recept:

Fondant Hozzávalók:
6ek. víz, 1 ek. őrölt zselatin, 2 ek. méz, 1 ek. margarin, kb. 90-100 dkg porcukor.

Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele. A vízben elkeverjük a zselatint majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot majd fakanállal elkeverjük. Kis adagokban fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Akkor kész amikor már nem ragacsos de puha és sima a felülete. Folpackba majd egy zacskóba tesszük majd min.6 órát de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük. Felhasználáskor újra gyúrjuk. Ha keménynek éreznénk margarinos kézzel lágyíthatunk rajta. Porcukorral vagy keményítővel meghintett deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és felhasználjuk.

A kakaós fondantnál a porcukor mellett tettem egy kis cukrozatlan kakaóport átszitálva így annyival kevesebb cukor kell bele. A pirosnál meg amikor összeolvasztod a margarint a mézzel meg a többivel abba csepegtetsz pár csepp piros ételfestéket és a többi ahogy le van írva.

És akkor megkentem egy kis lekvárral a sütimasszát de vízzel is belehet kenni mert ezekre tapad a fondant, és akkor a süti felét bevontam kakaós fondanttal a másik felét pedig a fehérrel úgy, hogy kicsit rálógjon a kakaósra majd késsel megformáztam a pirossal meg a maradék fehérrel megdíszítettem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése