2013. augusztus 24., szombat

Csokis körtés pite




Hozzávalók a vajas tésztához:
-          30 dkg liszt
-          25 dkg szobahőmérsékletű vaj/margarin
-          1 csipetnyi só
-          6 evőkanál hideg víz
-          1 evőkanál ecet

A hozzávalókat simára összegyúrjuk úgy, hogy ne maradjanak benne csomók a zsiradékból. Gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a margarin.
Legjobb előző nap összeállítani a tésztát, hogy legalább 12 órán át pihentetni tudjuk, lehetőleg hideg, hűvös helyen.
A tésztát elfelezzük majd egyesével kinyújtjuk egyforma kör alakúra.

A töltelékhez:
-          8 dkg vaj vagy margarin
-          5 dkg kristálycukor
-          1 tojás
-          6 dkg liszt 1 tk sütőporral kikeverve
-          5 dkg cukrozatlan kakaópor
-          5 dkg darált dió ( vagy mandula)
-          kb 5-6 db körte
-          1 tk őrölt fahéj
-          fél citrom leve


A töltelék hozzávalóit a körte, a fahéj és a citromlé kivételével simára keverjük. Az egyik kinyújtott tésztát egy kivajazott tepsibe tesszük, rákenjük a tölteléket, úgy, hogy a szélénél kb másfél centit hagyjunk ki. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és félbe vagy negyedekbe vágjuk és a töltelékre helyezzük tetszőlegesen. Meglocsoljuk egy kis citromlével és megszórjuk őrölt fahéjjal. A tészta szélét felvert tojással lekenjük és ráhelyezzük a másik tésztát és egy villával összenyomkodjuk, hogy összetapadjanak, a felesleget levágjuk. A megmaradt  tésztánkkal tetszés szerint lehet díszíteni a tetejét, mint ahogy én is tettem. Az egészet lekenjük felvert tojással ( meg lehet szórni mandula szeletekkel is) és kb 40 perc alatt megsütjük, míg szép aranybarna nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése