2013. december 23., hétfő

Bejgli 4 féle töltelékkel



Hozzávalók a tésztához: 4 rúdhoz:
-          50 dkg liszt
-          1 csipet só
-          2 tojás
-          25 dkg Rama margarin
-          5 dkg porcukor
-          1,5 dl tejföl
-          2 dkg élesztő

A tésztát lehetőleg előző este is elkészíthetjük. A tejfölben elkeverjük az élesztőt és egy tojást, jól elkeverjük. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összemorzsoljuk a porcukorral,sóval. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt és jól összedolgozzuk. Négy cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük és folpackba tekerve másnapig hűtőben pihentetjük. Ha aznap csináljuk, akkor is tegyük hűtőbe 1-2 órára. A tésztát lazán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 2 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban lazán feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek. A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd az elkevert, de nem felvert fehérjével megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és pihentetés adja a bejgli márványosságát. Kivajazott, lisztezett sütőlapra téve tetejét fogpiszkálóval megszurkáljuk – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé és előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.  Egy hétig friss marad, ha alufóliába vagy folpackba tekerjük, ugyanígy, a mélyhűtőben, akár húsvétig is eláll.

Mákos almás bejgli:
-          20 dkg darált mák
-          1 alma
-          10 dkg porcukor
-          1 dl főzőtejszín
-           1 citrom reszelt héja
-          1 kk őrölt fahéj

Az almát a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval.

Gesztenyés cseresznyés:
-          25 dkg gesztenyemassza
-          1 dl főzőtejszín
-          3 ek lekvár (én baracklekvárral csináltam, de ha valakinek van meggy vagy cseresznyelekvárja kitűnő)
-          1 kk reszelt narancshéj
-          10 dkg kimagozott cseresznye vagy meggy

Diós mazsolás:
-          20 dkg darált dió
-          1 dl főzőtejszín
-          10 dkg porcukor
-          késhegynyi őrölt fahéj
-          1-1 kk reszelt citrom és narancshéj
-          5 dkg mazsola
-          3 cl konyak vagy rum

A mazsolát a rumba felfőzzük pár perc alatt, majd hagyjuk kihűlni és keverjük a többi hozzávalóhoz.


Nutellás bejgli:
-          12,5 dkg nutella
-          12,5 dkg darált mogyoró

-          0,5-1 dl főzőtejszín

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése