2014. május 16., péntek

Tápláló reggeli tele vitaminnal



A jó reggeli melegít
Reggel, ébredés után elő kell csalni a bennünk szunnyadó energiát, fel kell melegíteni a testet, hogy lendületbe jöjjünk, fokozódjon a vérkeringés, beinduljanak az anyagcsere-folyamatok. A joghurt és a narancslé hűt, a nyers müzli pedig nagyon nehezen emészthető, ezért ahelyett, hogy felpörgetnének, blokkolják az emésztést egy időre. Viszont ha a gabonapelyheket megfőzve esszük, nagyban megkönnyítjük a gyomor dolgát. A főzés egyfajta előemésztés, ahogyan az alapos rágás is.

A jó reggeli felfelé mozgatja az energiát
Az energia mozgását az édes ízzel támogathatjuk legjobban, a gabonák, zöldségek, gyümölcsök természetesen édes ízével, ami a főzés során bontakozik ki a leginkább. Egy kevés csípős fűszer (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom) szintén segít szétszórni, a felszínre juttatni az energiát.

A kínai táplálkozás központi gondolata, hogy az emésztésünk akkor működik jól, ha elég meleg van bent, elég erős az “emésztés tüze”. Ha valaki követve az aktuális diétatrendeket rendszeresen nyers salátákkal, joghurttal, hideg ásványvízzel táplálja a testét, elég hamar, főként télen, szembesülni fog ezek hűtő hatásával. A következmény hosszabb távon egy legyengült emésztőrendszer, és olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás, hasmenés,  hideg végtagok, fázósság és túlsúly.
Ha ezt heti 3-szor elkészítjük, már sokat teszünk az immunvédelemért.

Hozzávalók 3 főre:
-          3 dl tej vagy rizstej/zabtej 
-          1 marék mazsola
-          késhegynyi őrölt fahéj
-          csipet só
-          1 tk citromlé
-          1/2 tk holland kakaópor
-          1 édeskés alma meghámozva, lereszelve/felkockázva
-          1 bögre (2,5 dl-es)  zabpehely
-          1 tk magkrém (pl. dióvaj, addig kell turmixolni a diót amíg vaj nem lesz belőle, ez pár pillanat)
-          méz ízlés szerint
-          a tetejére: aprított dió ( ami melegen tartja a veséket)


A tejet a mazsolával felmelegítjük, majd hozzáadjuk a sót, a fahéjat, a citromlét, a kakaót, az almát és a zabpelyhet, majd puhára főzzük, közbe keverjük, nehogy leégjen. Lehúzzuk a tűzről és ekkor tesszük bele a dióvajat és ízlés szerint a mézet. Tálaláskor megszórjuk a dióval. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése