2014. szeptember 12., péntek

Pesztó készítés



Hozzávalók:
-          bazsalikom
-          olaj
-          só, bors
-          fokhagyma
-          ( fenyőmag vagy lenmag vagy szezámmag)


Mivel közeledik a rossz idő, és már nem tudunk friss bazsalikom leveleket szedni hamarosan a kertbe, ezért nagyon jó dolog elraktározni belőle télre, és erre az egyik legjobb tartósítási mód, ha olajban eltesszük. A bazsalikom leveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és az olajjal elkezdjük pépesíteni. Hozzáadjuk a fokhagymát, sót, borsot és annyi olajat, hogy krémes masszát kapjunk, az se baj, ha kicsit hígabb. Aki akar tehet bele magokat is és azzal turmixolja át. Felhasználhatjuk azonnal, vagy mehet a hűtőbe. Ha elszeretnénk tenni későbbre, öntsünk a tetejére pici olajat és ezt mindig pótoljuk, ha sűrű a pesztónk. Nagyon sok mindenre felhasználható. Pl.: készíthetünk belőle egy kis tejszínnel összeforralva tészta szószt, amibe szintén azt lehet tenni amit szeretünk egy kis husit, gombát paradicsomot és sajttal megszórva tálalhatjuk, vagy megtölthetünk vele húsokat és bepanírozhatjuk, kiegészítve más hozzávalóval együtt, sós kelt tésztákba is tölthetjük vagy nyers vagy sült paradicsomra is halmozhatjuk stb. Ezt medvehagymából vagy petrezselyemből is elkészíthetjük vagy vegyesen, úgyis nagyon jó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése