2014. november 1., szombat

Müzli szelet




Hozzávalók:
-          2 tojás
-          15 dkg szeletelt mandula
-          20 dkg aszalt füge
-          2 dl olaj
-          1 marék mazsola
-          1 marék szezámmag
-          késhegynyi cukrozatlan kakaópor
-          pici citromlé
-          csipet őrölt fahéj
-          25 dkg zabpehely
-          2 ek méz
-          csipet só
A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára aprítjuk aprítógépbe. a fügét kisebb kockákra vágjuk és kevés meleg vízzel pürésítjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, fakanállal elkeverjük. Kivajazott kisebb tepsibe öntjük, majd elegyengetjük és még mielőtt a sütőbe tennénk felvágjuk kockákra, így majd könnyebben lehet kiszedni a tepsiből. 30-40 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha a széle már megpirult. Reggelire, tízóraira vagy vizsgaidőszakban finom csemege. Füge helyett datolyát, aszalt szilvát, barackot, mandula helyett diót, mogyorót is használhatunk, vagy amit szeretünk.

A zabpehely élénkíti az idegrendszert, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma energiával tölt fel. Cink is igen sok található benne, ami az immunrendszert erősíti.
Olajos magvakat érdemes napi szinten fogyasztanod, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, esszenciális zsírsavakkal, azonban a mennyiség ilyenkor nagyon fontos. Maximum egy kis marékkal fogyassz belőlük, hiszen ha túlzásba viszed a fogyasztásukat, tele leszel pattanásokkal. És ezt ugyebár senki sem szeretné.. 

Az olajos magvak – például a mandula, a dió, a pisztácia és társaik – remek ropogtatnivalók! Egy maroknyi mandula például segít leküzdeni a farkasétvágyat, ráadásul magas rosttartalma segíti az emésztést. Ha huszonéves vagy, szükséged van a diófélékben megtalálható telítetlen zsírsavakra, vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy megőrizd az egészségedet, jobban kezeld a stresszt, a csonthéjas gyümölcsök a szervezet méregtelenítésében, a betegségek megelőzésében, az immunrendszered erősítésében is kiválóak!

Aszalt gyümölcsök - a gyomor- és bélbetegségek gyógyítói
Rostanyagainak köszönhetően a szárított datolya és a füge is alkalmasak arra, hogy emésztésünket lendületbe hozzák.
Az aszalt sárgabarack mint kiváló káliumforrás. A szárított sárgabarack egyben elsőrangú vasforrás is. A mazsolában található foszfor és magnézium is jelentős mértékben hozzájárulnak „tartószerkezetünk" épen tartásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése