2015. január 10., szombat

Profiterol



Hozzávalók a tésztához:
-          10 dkg vaj
-          10 dkg liszt
-          10 dkg víz
-          3 tojás
-          csipet só és cukor

A krémhez:
-          4 dl tej
-          2 dkg étkezési vagy kukorica keményítő
-          8 dkg cukor
-          2 tojássárgája
-          1 dkg van.cukor
-          2 dl habtejszín

Csoki öntethez:
-          2 dl főzőtejszín
-          5 dkg étcsoki

A tésztához a vajat a vízzel, a csipet sóval és cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet és kicsit lepirítjuk. Levesszük a tűzről és még melegen belekeverjük egyesével a tojásokat szép simára. A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és nem túl közel egymáshoz egy kivajazott sütőlemezre dió nagyságú halmokat nyomunk és előmelegített sütőbe magas fokozaton kezdjük el sütni, amíg megnőnek és lesz egy kis színük, majd utána vegyük vissza a hőmérsékletet és a sütőajtót támasszuk ki egy fakanállal és így süssük ( szárítsuk ) tovább még egy keveset míg szép aranybarnák lesznek. Majd hagyjuk őket kihűlni és egy fakanálnak a végével szúrjuk ki az aljukat, hogy bele tudjuk tölteni a krémet.

A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd a van. cukorral, keményítővel, kakaóval és egy pici tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a masszát folyamatos keverés mellett és addig főzzük, míg egy sűrű pudingot nem kapunk. Majd hagyjuk kihűlni, de vagy kevergessük közbe vagy a puding közvetlen tetejére tegyünk folpack-ot, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt és habzsákból megtöltjük a profiterolokat alulról.


Az öntethez a tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokit és kevergetve megvárjuk, míg elolvad, majd ezzel tálaljuk a megtöltött profterolokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése