2015. február 8., vasárnap

Házi narancslekvár



Hozzávalók:
-          2 kg narancs (lehetőleg vékonyabb héjú)
-          2 db citrom
-          50 dkg kristálycukor


A narancsokat és a citromokat almaecetes vízbe tesszük és 1 órán át áztatjuk benne, ez leszedi a szennyeződéseket róla, majd meghámozzuk őket úgy, hogy a fehérje ne jöjjön le. Csak a külső héjuk mert ha belekerül a fehér rész, akkor keserű lesz, úgyhogy erre nagyon kell figyelni. A narancsokat és a citromokat "kifilézzük", azaz a hártyák közül kiszedjük a húst, amit feldarabolunk. A citrom- és narancshéjat gyufaszál vastagságúra felszeleteljük és 3 dl cukros vízben felforraljuk, majd 15 percig lassú tűzön főzzük. Szűrővel kiszedjük és lecsepegtetjük. A lekvárhoz a narancsot, a citromot és a cukrot egy lábasban összekeverjük a megfőzött héjjal. Közepes lángon megfőzzük. Nekem elég sokáig főtt 1-2 órán át, de ez mindenkinél más lehet. Akkor jó, ha besűrűsödik. Befőttesüvegbe tesszük, és légmentesen lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk és hagyjuk kihűlni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése