2015. február 11., szerda

Szivecskés torta



Hozzávalók a tésztához:
- 125 g liszt
- 30 g cukor
- 65 g vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
- késhegynyi sütőpor

A töltelékhez:
- 750 g krémes állagú túró
- 120 g étkezési keményítő
- 300 g cukor
- 700 g tejföl
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- van.cukor

A ribizli öntethez:
- 100 g ribizli vagy málna vagy eper(mirelit is lehet)
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál étkezési keményítő

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és folpackba csomagolva, hűtőben fél órát pihentetjük. A tortaforma méretének megfelelő kört nyújtunk a tésztából, és a vajjal kikent, kilisztezett formába simítjuk. A ribizlit felforraljuk a cukorral, pár percet főzzük, majd szűrőn átnyomjuk. Az így kapott levet újra felforraljuk, hozzáöntjük a kevés hideg vízben elkevert keményítőt, és besűrítjük. Langyosra hűtjük. A túrót, a keményítőt, a cukrot, a tejfölt, a tojást, a vaníliát, a citromhéjat tálba mérjük, és elkeverjük. A túrós krémet a tésztára öntjük, majd a ribizli öntetből kávéskanálnyi mennyiségben pöttyöket csurgatunk rá tetszőleges elrendezésben, én körbe-körbe tettem ezt és fogvájóval kialakítjuk a mintázatot, ami abból áll, hogy a fogpiszkálót végig húzzuk a pöttyök közepénél körbe, így alakul ki a szív. Elő melegített sütőben sütjük, nem kell megijedni, nagyon lassan sül én is sütöttem kb másfél-2 órát. Nem baj, ha úgy látjuk, hogy a közepe még nem szilárd, mert ahogy kihűl, összefog állni. Viszont ez egy elég nagy torta, fél adagba is meg lehet csinálni, ha valakinek van kicsi tortaformája. Tökéletes Valentin napi meglepetés vagy Anyák napjára vagy amire szeretnénk!
J És persze tepsibe is elkészíthető, ahhoz jó ez a mennyiség! A szívek sütés közben kicsit beeshetnek, de a maradék szósszal ki lehet egyengetni őket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése